X

Canvi històric a Andalusia: la dreta suma majoria absoluta amb la irrupció de Vox

Vox entra al Parlament andalús amb 12 escons

02/12/2018

Canvi històric a Andalusia: la dreta suma majoria absoluta amb la irrupció de Vox

Resultats amb el 99% dels vots escrutats. /EUROPA PRESS

Per primera vegada en 36 anys, el PSOE-A se arrisca a perdre el govern a Andalusia si pacten les formacions de la dreta que sumen majoria absoluta gràcies al creixement de Ciutadans i a la irrupció abrupta de Vox. Contra tot pronòstic, els socialistes s’enfonsen i perden 14 escons, en baixar de 47 a 33.

El PP és la segona força més votada. Perd set escons, ja que passa dels 33 als 26, mentre que Ciutadans puja dels 9 als 21, confirmant-se com a tercera força. Adelante Andalucía, on es troba Podem i Esquerra Unida, es queda amb 17 escons.

Malgrat ser la força més votada, el PSOE-A recapta un 28,06 per cent dels vots amb el 97,64% escrutat, set punts per sota del que fins avui era el seu pitjor resultat en termes de percentatge de vot, el de 2015, i es deixa més de 420.000 vots pel que fa als últims comicis.

Cap enquesta va anticipar aquesta pèrdua de vots del PSOE, malgrat que en cercles socialistes s’assumia com a possible una certa pèrdua d’escons, però no gaire superior als cinc escons.

El resultat d’aquest diumenge per als socialistes queda a anys llum d’aquells primers comicis autonòmics del 23 de maig de 1982, en els quals el PSOE-A va aconseguir amb Rafael Escudero el millor resultat en la seva història, tan sols cinc mesos abans de les generals que van suposar la primera victòria del PSOE amb Felipe González, per majoria absoluta. Llavors van votar al PSOE-A gairebé un milió i mig d’andalusos, el 52,54%, traduïts en 66 escons.

Mai més el PSOE-A va recaptar una victòria igual, encara que s’ha mantingut en el poder de forma ininterrompuda des de llavors. Tan sols en 2012 va ser superat en nombre de vots i escons pel PP de Javier Arenas, en la primera, i fins avui, única derrota dels socialistes andalusos, que es van quedar a 42.000 vots del PP (39,56%) i amb 47 escons, tres menys que els populars.

 

Andalusia obre la porta a l’extrema dreta en les institucions espanyoles

La irrupció de Vox al Parlament andalús amb 12 diputats obre la porta a l’arribada de partits d’extrema dreta a les institucions espanyoles, seguint el deixant del que ocorre ja en cambres legislatives d’altres països europeus.

Trenta-sis anys després que Blas Piñar deixés el seu escó al Congrés dels Diputats, on es va asseure de 1979 a 1982, els resultats d’aquest diumenge de Vox són els millors de l’ultradreta a Espanya en termes qualitatius perquè li dóna una inèdita representació en una de les principals assemblees regionals.

D’extrapolar-se aquests resultats a l’àmbit nacional, ja no hi hauria quatre grans forces polítiques d’àmbit nacional, sinó cinc, comptant amb Vox.

Resultats que aquest partit no va tenir quan, en 2015, es va presentar a les eleccions municipals en centenars de pobles. Llavors va aconseguir 22 regidors en tota Espanya i dues petites batlies, la de Cardeñuela Riopico (Burgos) i Barruelo del Valle (Valladolid).

Amb els seus resultats d’aquest diumenge a Andalusia, Vox dona ales als qui veuen a l’ultradreta asseguda de nou en el palau de la Carrera de Sant Jerónimo, com ja ha ocorregut en els últims anys als parlaments nacionals d’Itàlia, Àustria, Bèlgica, Grècia, Polònia, Hongria, Finlàndia o Suècia.

Itàlia fins i tot explica després dels pactes sorgits de les eleccions de març de 2018 amb un govern de coalició en el qual l’extrema dreta té un paper preponderant.

02/12/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris