MóN

Caos al Capitoli dels Estats Units: els partidaris de Trump irrompen a la seu del poder legislatiu

Trump, que havia animat els manifestants a sortir al carrer, els demana que tornin a casa tot reiterant l'acusació de frau electoral


El Pentàgon ha activat aquest dimecres al voltant de 1.100 soldats, el que suposa tots els reservistes de la Guàrdia Nacional del Districte de Colúmbia, per intentar contenir la insurrecció al Capitoli, la seu del poder legislatiu nord-americà ubicada a Washington, després que centenars de seguidors del president nord-americà Donald Trump hagin pres l’edifici.

Els seguidors de Trump, que eren a Washington convocats per ell mateix, havien aprofitat la sessió parlamentària per trencar les finestres i obrir les portes del Capitori, superant a les forces de seguretat de l’edifici, que havient intentat impedir-ho llançant gasos lacrimògens a l’escalinata de l’edifici. Finalment, desenes de persones han aconseguit entrar als salons de plens de la Cambra de Representants i del Senat, forçant a que els legisladors fossin evacuats d’emergència, entre els quals hi havia el vicepresident Mike Pence.

L’assalt al Congrés s’havia produït quan les dues cambres celebraven una sessió per corroborar la victòria electoral de Biden a les eleccions presidencials del novembre. Segons les lleis que regeixen el procés electoral als Estats Units, les dues càmeres que conformen el Congrés han de reunir-se per obrir i comptar els certificats dels vots electorals corresponents a cada estat del país. Un acte que tenia lloc avui però que s’ha hagut de suspendre arran dels actes violents.

 

Trump els dona la raó però els demana que tornin a casa

El president americà, Donald Trump, havia animat als manifestants a que es concentressin avui, com un mitjà de pressió per evitar la confirmació de la victòria electoral de Biden. De fet, Trump ha comparegut davant d’ells per animar-los i reiterar les acusacions de frau.

Dues hores després de l’assalt, però, Trump s’ha tornat a dirigir a ells en aquesta ocasió a través d’un video i per demanar-los “torneu a casa en pau”. El president ha insistit que els “han robat unes eleccions” que els republicans van guanyar “per majoria”.  Al video, ha declarat “heu de marxar a casa ara, hem de tenir pau, llei i ordre” i ha desitjat “no volem cap ferit” però reiterant la seva denúncia de frau electoral amb la frase “és un periode molt difícil”.

Durant les manifestacions, el president electe, Joe Biden, havia comparegut per reclamar a Trump la fi immediata de la violència. El demòcrata li ha exigit una “defensa de la Constitució”  i que posés “fi al setge” del Congrés.

 

Una víctima mortal

Segons la NBC, s’ha registrat una mort durant els aldarulls al Capitoli. Es tracta d’una seguidora de Trump que hauria rebut diversos trets d’un dels agents de seguretat de la seu del poder legislatiu, després que els partidaris de l’encara president haguessin pres l’edifici.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |