X

Cap de setmana típic d’agost després d’una ona de calor que no ha afectat les Balears

Les Illes han quedat al marge de les temperatures extremes que pateix ara bona part del sud i el llevant de la Península

10/08/2023

Cap de setmana típic d’agost després d’una ona de calor que no ha afectat les Balears

Fotografia de Pepin Robles des de Cala Torta.

El Temps

Aquesta setmana es parla molt de l’ona de calor que afecta a la Península amb temperatures màximes que han superat i superen els 40 ºC a multitud de províncies i municipis. No obstant això, a les Balears, en aquesta ocasió, hem quedat al marge de les temperatures extremes. Aquest dimecres se superaren els 44 ºC a La Roda de Andalucía, a Sevilla, i també a Granada, i molts altres observatoris del sud de la península Ibèrica s’enfilaren per damunt dels 42 ºC. Aquesta calor no va quedar restringida al migjorn de la Península, els avisos per altes temperatures es repartiren gairebé per tot arreu.

La causa d’aquest episodi d’altes temperatures és una dorsal d’aire càlid que ha progressat des del nord d’Àfrica en resposta a la presència d’una àrea de baixes pressions cap a l’Atlàntic. La dorsal ha quedat centrada a la vertical de la Península, motiu pel qual el gruix de les temperatures no ha arribat a l’arxipèlag balear. De fet, aquí començàrem la setmana amb un passadís de vent del nord i amb una isoterma, a 850 hPa, que fregava els 13 ºC, mentre que a la Península ja hi havia zones on es trobaven amb una +30 ºC.

Aquesta dorsal ha anat progressant, lentament, cap a l’est fent que els termòmetres també anassin pujant a les Illes, i aquest dijous és el dia més càlid d’aquesta setmana. De fet, tenim avís groc al pla, nord de Mallorca i a Eivissa per temperatures que poden tocar els 36-38 ºC. Si més no, a la resta la temperatura quedarà entre els 31 – 34 ºC; valors que queden enfora de ser una gran calorada. A la Península, avui, els avisos vermells es desplacen cap a Múrcia, el sud de València i Alacant. Així mateix, hi ha multitud d’avisos grocs i taronges, entre Andalusia, Extremadura, Madrid, Castella-la Manxa, Aragó i l’interior de Catalunya.

La previsió per al cap de setmana

Divendres 11

Després d’un dijous de calor, per a aquest divendres s’espera una davallada de les temperatures al nord de cada illa, amb el vent de component nord. Allà on avui es registraran les màximes, aquest dijous podrien baixar entre 1 i 4 ºC, mentre que a la meitat sud de Mallorca no s’experimentaran canvis significatius. Temperatura màx. de 29-35 ºC. Pel que fa a l’estat del cel, continuarem amb el sol com a protagonista amb permís d’alguns niguls baixos durant la primera meitat del dia. La pols en suspensió també s’anirà retirant.

Dissabte 12

Cel assolellat amb alguns intervals de niguls baixos durant el matí, que s’aniran esvaint. Les temperatures màximes no experimentaran canvis representatius i quedaran entre els 30 i 34 ºC. El vent bufarà fluix de l’est i nord-est i deixarà una situació marítima molt tranquil·la.

Diumenge 13

Continuarem amb la mateixa dinàmica: cel poc ennigulat o destapat durant bona part del dia, a excepció, d’alguns intervals de niguls baixos durant el matí. Les temperatures màximes oscil·laran entre els 30 i 35 ºC i les més elevades seran cap al ponent i Raiguer de Mallorca. El vent bufarà de component est.

10/08/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris