X

Carmen Tomás-Valiente: “Cap metge estarà obligat a practicar una eutanàsia”

Aquest dijous el Congrés celebra un debat extraordinari per intentar donar llum verda a la nova Llei de l'Eutanàsia

16/12/2020

Carmen Tomás-Valiente: “Cap metge estarà obligat a practicar una eutanàsia”

La catedràtica de dret penal de la UIB, Carmen Tomás-Valiente, explica que a pesar que actualment es podien establir penes de presó per a les persones que ajudessin un pacient a morir, la realitat és que “hi ha hagut molt poques sentències” sobre casos d’eutanàsia. En tot cas el projecte de Llei de l’Eutanàsia que acaba d’aprovar la Comissió de Justícia del Congrés “estableix que aquestes conductes no són punibles i, és més, són un dret del pacient”.

Tomás-Valiente destaca que la singularitat de la norma aprovada a Espanya és el control previ que s’estableix per autoritzar una mort assistida, molt més garantista que els de les normatives d’altres països europeus. Quan es plantegi un cas d’eutanàsia, hauran de donar el vistiplau dos metges i, també, una comissió de control. Diu que podran acollir-se a aquest dret només els pacients greus amb malalties irreversibles o els que presentin una incapacitat permanent, amb un elevat grau de patiment i amb dependència absoluta. “Un exemple serien els casos de distròfia muscular progressiva”, diu la catedràtica.

L’objecció de conciència

La norma també preveu l’objecció de conciència: “cap metge es podrà veure obligat a realitzar una eutanàsia” comenta aquesta experta. “Hi haurà un registre de facultatius objectors” de forma que es podrà garantir el dret del pacient a demanar ajut per morir.

Possibilitat de recórrer als tribunals

Les comissions de control de garanties que donaran el vistiplau als casos d’eutanàsia depenen de les comunitats autònomes. Per això, “el pacient pot acudir a un tribunal si no està d’acord amb la decisió de la comissió. És la forma de  no deixar en mans d’aquest òrgan la decisió final”. Pel que fa als terminis, el Congrés dels diputats celebra aquest dijous un debat per donar llum verda a llei. Si obté els suports necessaris no quedarien molts tràmits i podria entrar en vigor al primer trimestre de l’any que ve.

 

16/12/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT