X

La carta que hauria escrit Florence Nightingale: “Gràcies a tu som infermera”

Cada 12 de maig, el sector sanitari celebra l'aniversari de la pionera de la infermeria moderna

12/05/2017

La carta que hauria escrit Florence Nightingale: “Gràcies a tu som infermera”

18

“Com a infermera m’he ficat la bossa de sang que t’anava a transferir dins del meu uniforme, per escalfar-la amb el meu cos i no provocar-te una hipotèrmia. T’he vist plorar en perdre el teu bebè de dos mesos i he hagut de sortir de l’habitació quan el teu marit plorava en perdre’t”, escriu Diana Roig, una treballadora de l’Hospital Universitari La Paz de Madrid, en el seu mur de Facebook. “Com a infermera, he fet meu el teu viatge. Gràcies a tu som infermera”, acaba la missiva que les xarxes socials han fet viral coincidint amb el Dia Internacional de la Infermeria.

Cada 12 de maig, el sector celebra l’aniversari de Florence Nightingale (1820- 1910), pionera de la infermeria moderna. Nascuda a Londres, va trencar l’estereotip d’infermera borratxa i ignorant creat per Charles Dickens, en situar aquest col·lectiu dins el sistema sanitari, tan jerarquitzat i masclista llavors. Fins al s. XIX, la infermeria era considerada una tasca degradant reservada a dones procedents de les classes més desfavorides.

La britànica va descobrir la seva vocació a 17 anys i abans de morir va deixar escrits més de dos-cents llibres, informes i opuscles que van tenir importants repercussions en la sanitat militar, l’assistència social a l’Índia, els hospitals civils, les estadístiques mèdiques i l’assistència als malalts. Abans, però, havia guanyat fama mundial com la “dama de la llàntia”, en assistir els malalts de la guerra de Crimea (1854-1856). Avui hauria bufat 197 espelmes.

12/05/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT