X

Carta oberta dels psicòlegs sobre la sentència de La Manada: “El patriarcat dicta les lleis de la justícia”

Exigeixen que els informes pericials comptin amb l'assessorament d'experts i que els cossos de l'Estat rebin formació en perspectiva de gènere

02/05/2018

Carta oberta dels psicòlegs sobre la sentència de La Manada: “El patriarcat dicta les lleis de la justícia”

/EFE

14

Carta oberta dels psicòlegs sobre la sentència de ‘La Manada’: “El patriarcat dicta les lleis de la justícia”. A gairebé una setmana de fer-se pública la interlocutòria que descarta la violació i absol els cinc acusats dels delictes d’agressió sexual i robatori amb violència, més de 1.800 professionals de la psicologia i la psiquiatria, entre les quals es troben especialistes en trauma i tractament psicoterapèutic de víctimes de diverses formes de maltractament, abús sexual, abandó i negligència, així com persones expertes en sexologia, gènere i violències masclistes, han signat una carta oberta que “evidencia les greus conseqüències del sistema patriarcal sobre la societat, sobretot quan se situa en la base de la presa de decisions que ens interpel·len a totes i a tots”.

Els professionals exigeixen que els informes pericials emesos en processos similars comptin amb l’assessorament tècnic d’experts i que els professionals de la Justícia i Cossos de Seguretat de l’Estat rebin formació en perspectiva de gènere. Amb tot, subratllen la necessitat de repensar les masculinitats i reconstruir el respecte cap a les dones.

Partint de la premissa que el focus no ha de posar-se en la víctima, ofereixen el seu coneixement científic sobre la determinació o no del consentiment de la víctima i de les seves possibles reaccions davant una situació com la que descriuen els fets provats.

“D’acord a la Teoria Polivagal de Porges, davant una situació d’amenaça de mort, lesió greu o violència sexual, és comuna una resposta d’immobilització quan no és possible fugir ni escapar. En aquestes situacions, s’activa la branca dorsovagal del sistema nerviós parasimpàtic, amb el resultat d’una resposta d’immobilització, amb batecs més lents del cor i reducció de la sensibilitat al dolor”, explica la carta.

 IB3 comparteix Llegeix aquí la sentència completa en PDF

Per tant, en una situació així, “no té sentit plantejar la qüestió del consentiment o la resistència, ja que aquesta capacitat estarà anul·lada donada la magnitud de l’amenaça”, afegeixen amb rigor científic citant Stephen Porges, Daniel Siegel, Pat Ogden i Bessel Van der Kolk, entre altres.

Els professionals entenen “que el patriarcat, com a sistema cultural i de valors, constitueix un marc interpretatiu en el qual hem d’inscriure tant la mateixa agressió com les lleis que regeixen la nostra justícia, així com l’actuació de professionals que l’apliquen”.

Paral·lelament, “són de sobres coneguts i reflectits en estudis sociològics, els imaginaris col·lectius que dominen la nostra societat, conforme als quals tenim instaurat que les dones necessiten ser insistides i accepten el sexe encara que “en principi no vulguin”. Creiem que aquesta fantasia arrelada en la nostra cultura motiva gran part de les preguntes de jutges i jutgesses en aquest tipus de processos, qüestionant constantment les reaccions de la víctima”.

D’aquesta manera, demanen a tots els implicats en la interpretació de la sentència dels cinc homes condemnats a nou anys de presó per un delicte d’abús sexual durant els Sanfermines a implementar la perspectiva de gènere com a distintiu transversal de l’ètica professional.


 Rafael Catalá: “El jutge que va emetre el vot partidari d’absoldre La Manada té un problema”

02/05/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT