X

Cartografiant l’Albufera des Grau

Quines plantes s'amaguen al fons de la llacuna i en quin estat es troben?

07/09/2022

Cartografiant l’Albufera des Grau

L’Albufera des Grau és el parc natural més important de Menorca. Compta amb més de 5.000 hectàrees i és un dels punts claus de la Reserva Biosfera menorquina. En els seus hàbitats aquàtics i en la seva vegetació se centra en el treball d’investigació que l’Observatori Ambiental de Menorca (OBSAM) ha desenvolupat durant els darrers mesos. L’objectiu és recopilar i actualitzar informació sobre el seu estat i la seva evolució per, així, millorar la gestió d’aquest espai altament protegit.

Quines plantes s’amaguen sota la llacuna i en quin estat es troben? Aquesta és la pregunta que ha empès aquest estiu Sonia i Ivan a navegar-hi amb freqüència. Dos tècnics ambientals de l’OBSAM al capdavant del projecte per actualitzar la informació que es té sobre els hàbitats de l’Albufera des Grau.

L’entorn pot semblar paradisíac i molt tranquil, però la feina no és fàcil. En les zones més profundes requereix submergir-se i, entre una aigua força turbulenta, anar mesurant la proporció i l’abundància de les plantes aquàtiques que s’hi troben.

El resultat serà una cartografia de quadrícules, indicant cada una d’aquestes plantes i el seu estat. Els macròcits, a més de ser aliment i refugi per a altres espècies, representen una gran font d’informació. Són bioindicadors.

A més, el treball final no només inclourà dades sobre la part humida de l’albufera, sinó que també s’ha estat treballant en la part terrestre.

Una tasca, en definitiva, important per poder valorar l’evolució del Parc de s’Albufera des Grau i les modificacions que es van fent al seu voltant. Una feina que avança que les poblacions i hàbitats d’aquest espai natural es troben de moment en un bon estat de conservació, com ha de ser en un lloc d’aquestes característiques i altament protegit.

07/09/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris