societat

Cartografies especialitzades, una eina per a muntanyistes novells i experimentats

Augmenta la venda d'aquests mapes, que són el fruit de la feina col·laborativa dels excursionistes


Amb poques ofertes d’oci a l’abast, en aquests darrers mesos han augmentat el nombre de visitants a la muntanya. A la serra de Tramuntana, ara hi coincideixen dos perfils de muntanyistes: un d’experimentat i un altre de més novell. Tants uns com altres, però, per evitar riscos innecessaris haurien dur sempre un mapa de la zona per on tenen previst fer la ruta. Així s’evitarien alguns dels rescats que s’han hagut de fer en aquests darrers mesos.

Segons Jaume Tort, delegat de l’editorial Alpina a les Balears, la venda de cartografies especialitzades ha augmentat molt aquests darrers mesos. “Els mapes de la serra de Tramuntana ara es venen molt. En canvi, la venda de mapes destinats a ciclistes estrangers a caigut completament a causa de la pandèmia”, explica Tort, qui també és cartògraf.

L’elaboració dels mapes és una feina col·laborativa. Hi ha muntanyistes experimentats que periòdicament geolocalitzen pistes forestals, camins de bístia o tiranys, que després jaume Tort incorpora als mapes. “A les rutes més clàssiques de Mallorca no s’havien vist tantes persones mai com ara. Si et decantes d’aquestes rutes, poerò, la cosa canvia. No estan tan massificades”, explica Manuel Barranco, un muntanyista que es va iniciar en aquesta afició amb els mapes del Instituto Geogràfico Nacional. “Només teníem aquelles eines dels anys seixanta. Encara no hi aparaixien els embassaments de Cúber i del Gorg Blau, i tampoc hi sortia la carretera del puig Major”, diu Barranco, qui col·labora amb l’editorial Alpina.

Sobre si els nous muntanyistes continuaran amb l’afició, Barranco pensa que “molts ho deixaran un cop hagi passat la crisi sanitària, però alguns continuaran, perquè la muntanya enganxa”.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Comença la vacunació de les persones majors, d’entre 95 i 112 anys

Més de 2.700 persones de Mallorca estan citades per subministrar-los la dosi, que també poden rebre a ca seva

Controls policials durant el primer dissabte de desescalada

Des d'anit els agents augmenten la vigilància, en total a l'arxipèlag han aixecat 177 actes, de les quals 111 són només a Palma. La més greu, un bar clausurat amb...

Els restaurants de Menorca consideren que l’ús dels interiors al 30% és insuficient

Els establiments amb més sort es queixen que l'espai no els dóna per abastir tota la demanda

Ángel Luis Guerrero és el nou batle de Sant Josep

Agafa les regnes del consistori il·lusionat i amb el repte d'aconseguir tancar la contractació final del Pla General.