X

Catalunya recorrerà l’obligació d’aplicar immediatament el 25% de castellà com reclama el TSJC

El conseller català d'Educació ha qualificat d'"aberrant" la interlocutòria i ha considerat que el TSJC "s'extralimita de les seves funcions"

09/05/2022

Catalunya recorrerà l’obligació d’aplicar immediatament el 25%25 de castellà com reclama el TSJC

El conseller d’Educació de Catalunya, Josep González-Cambray, ha anunciat aquest dilluns que presentarà un recurs contra la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que dona a la Generalitat 15 dies de termini per a implantar el 25% de castellà en tots els centres educatius.

Cambray ha qualificat d'”aberrant” la interlocutòria i ha considerat que el TSJC “s’extralimita de les seves funcions” en anar més enllà del que dicta la pròpia sentència, i ha destacat que els dos vots particulars amb els quals compta la interlocutòria reflecteixen que la decisió “no té raó jurídica”.

El conseller també ha qüestionat la legitimitat de l’entitat Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB), l’associació que ha impulsat els processos judicials contra la immersió lingüística i que ha demanat l’execució de la sentència del 25% de castellà.

A més, ha aprofitat per demanar “el màxim consens polític, social i pedagògic” per a la llengua i el model d’escola catalana”, alhora que ha assegurat que el pròxim curs “hi haurà més català a les nostres escoles del qual hi ha ara”.

El conseller d’Educació de Catalunya, Josep González-Cambray, aquest dilluns.

Sobre les repercussions que pugui tenir en els directors dels centres, Cambray ha volgut enviar-los un missatge de tranquil·litat, i ha defensat que han de continuar “fent el seu treball, no han de canviar res”, perquè compten amb l'”escut legal” que els brinda el departament, a qui es dirigeixen els tribunals.

Quant al decret per a modificar la llei de política lingüística, que està encallat en el Parlament català, Cambray no ha detallat quan espera que s’aprovi, encara que ha insistit en la necessitat d’un consens ampli i ha assegurat que “benvinguda serà” qualsevol iniciativa que blindi, al seu judici, el model.

El TSJC ha ordenat a la Generalitat que compleixi d'”immediat” la sentència que obliga al fet que un 25% de l’ensenyament a Catalunya sigui en castellà, la qual cosa es tradueix en una altra assignatura troncal en espanyol a més de la matèria lingüística d’aquest idioma.

La secció 5a de la sala contenciós-administrativa del TSJC ha donat un termini màxim a la Generalitat de 15 dies perquè tots els alumnes “rebin de manera efectiva i immediata” l’educació mitjançant la utilització vehicular “normal” de les dues llengües oficials en els percentatges que es determinin, que “no poden ser inferiors al 25% en un i un altre cas”.

L’alt tribunal català, en el seu escrit, ha argumentat que la Generalitat no està complint amb la sentència dictada per aquesta mateixa sala del 16 de desembre de 2020, i que va ser ferm el 20 de gener de 2022, per la qual cosa ha requerit la seva execució “forçosa”.

En el gruix de la sentència, ha incidit el TSJC, es reconeix la llibertat de la Generalitat per a determinar els mitjans que consideri oportuns per a fer efectiu l’ús vehicular de les llengües oficials, perquè “el determinant” no és el “mitjà sinó el resultat”. “El que es condemna és una inactivitat en els dictats de les normes, instruccions o actes d’aplicació que siguin necessaris a l’efecte de determinar l’ús vehicular de les llengües en l’educació o l’exercici de la potestat de control”, diu la sala en la seva resolució.

La sala ha constatat així que les iniciatives desplegades per la Generalitat “no tenen un resultat concret que es projecti en aquests moments en l’activitat dels centres escolars”, per la qual cosa s’ha donat una situació de no execució, una vegada finalitzat el termini del qual disposava el Govern de Catalunya.

09/05/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris