menorca

La Catedral de Menorca, un edifici troncal a l’urbanisme de Ciutadella

Objectes curiosos de la història del temple es poden contemplar mitjançant una visita guiada

La+Catedral+de+Menorca%2C+un+edifici+troncal+a+l%27urbanisme+de+Ciutadella

El seu estil gòtic català, la seva amplitud, la seva forma de nau invertida apareixen inesperadament passejant pel carrer Major des Born de Ciutadella. Sabem que es va construir al segle XIV com església cristiana, que es va convertir en catedral a finals del segle XVIII i moltes més dades cronològiques, però quins secrets amaga aquest temple?

És un dels monuments més visitats de Menorca. Una vegada al seu interior, el que més crida l’atenció és la seva lluminositat. Però els seus vitralls s’han anat obrint durant les darreres dècades perquè en èpoques històriques fosques es va decidir tapiar-los. Les vistes del presbiteri també impressionen però ningú no s’espera el que amaga el paviment de l’altar. Un accés al soterrani deixa al descobert la cripta on hi ha enterrats els capellans. També les capelles són testimoni de la vida del temple. N’hi ha d’estil del Renaixement, barroc i neoclàssic. Totes elles amb nombrosos objectes d’art sacre, que en alguns casos es guarden a les vitrines de la sagristia, juntament amb la vestimenta dels rectors que han regit aquesta església.

Les visites guiades a la Catedral també inclouen el soterrani de Cal Bisbe que es va inaugurar abans de l’estiu per commemorar el tricentenari de la conversió de l’església de Santa Maria en la Catedral de Menorca. Uns dels objectes que criden més l’atenció són les gàrgoles antigues del temple. Orientada cap a l’est, es creu que la catedral ocupa el mateix lloc que ocupava la mesquita musulmana.

Les campanes de la Catedral avisaven el poble de molts esdeveniments. Per exemple, hi havia un so específic per avisar els pescadors del mal temps. També hi havia tocs determinats per a la mort d’un home, d’una dona o d’un infant. Tothom entenia el llenguatge de les campanes.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Els més afectats per la Covid: dones i homes per igual, la majoria, entre els 30 i els 50 anys

La letalitat és d'un 20,3 % en els majors de 90 anys i d'un 0% en els menors de 40

Més del 90% dels vols d’aquest pont seran amb origen o destinació a la Península

La jornada amb més trànsit és la d'aquest divendres, amb 184 vols entre els tres aeroports de l'arxipèlag

Menorca demana PCR gratuïtes també pels estudiants que venen d’una altra illa

El Consell considera imprescindible que aquesta mesura, habilitada per al pont de desembre, es traslladi a les vacances de Nadal

La manca de pluges a Menorca al novembre retarda el pasturatge al camp i buida les reserves dels pagesos

Només aquesta anomalia climàtica explica que hi quedin pebres o albergínies per collir en ple desembre