menorca

La Catedral de Menorca, un edifici troncal a l’urbanisme de Ciutadella

Objectes curiosos de la història del temple es poden contemplar mitjançant una visita guiada

La+Catedral+de+Menorca%2C+un+edifici+troncal+a+l%27urbanisme+de+Ciutadella

El seu estil gòtic català, la seva amplitud, la seva forma de nau invertida apareixen inesperadament passejant pel carrer Major des Born de Ciutadella. Sabem que es va construir al segle XIV com església cristiana, que es va convertir en catedral a finals del segle XVIII i moltes més dades cronològiques, però quins secrets amaga aquest temple?

És un dels monuments més visitats de Menorca. Una vegada al seu interior, el que més crida l’atenció és la seva lluminositat. Però els seus vitralls s’han anat obrint durant les darreres dècades perquè en èpoques històriques fosques es va decidir tapiar-los. Les vistes del presbiteri també impressionen però ningú no s’espera el que amaga el paviment de l’altar. Un accés al soterrani deixa al descobert la cripta on hi ha enterrats els capellans. També les capelles són testimoni de la vida del temple. N’hi ha d’estil del Renaixement, barroc i neoclàssic. Totes elles amb nombrosos objectes d’art sacre, que en alguns casos es guarden a les vitrines de la sagristia, juntament amb la vestimenta dels rectors que han regit aquesta església.

Les visites guiades a la Catedral també inclouen el soterrani de Cal Bisbe que es va inaugurar abans de l’estiu per commemorar el tricentenari de la conversió de l’església de Santa Maria en la Catedral de Menorca. Uns dels objectes que criden més l’atenció són les gàrgoles antigues del temple. Orientada cap a l’est, es creu que la catedral ocupa el mateix lloc que ocupava la mesquita musulmana.

Les campanes de la Catedral avisaven el poble de molts esdeveniments. Per exemple, hi havia un so específic per avisar els pescadors del mal temps. També hi havia tocs determinats per a la mort d’un home, d’una dona o d’un infant. Tothom entenia el llenguatge de les campanes.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

darrers sumaris


més contingut relacionat

Arrenca la Copa de la Reina a Ciutadella

L'Avarca Menorca s'estrena dissabte a les semifinals contra el guanyador del partit Haro-Tenerife

Evitar els intermediaris, clau de l’èxit comercial dels productes locals de Menorca

El lloc web Agroxerxa posa en contacte més de 100 productors amb els consumidors finals

La Fiscalia cita a declarar el pare que ha denunciat el mal funcionament de la Casa de la Infància de Maó

El jutge deixa en llibertat dos dels tres homes empresonats per presumptament haver mantingut relacions sexuals amb adolescents a canvi...

20 boies ecològiques a l’illa de l’Aire per evitar que el fondeig danyi la posidònia

S'invertiran 200.000 euros per compensar l'afectació mediambiental que suposaren les obres del Dic de Ciutadella