menorca

La Catedral de Menorca, un edifici troncal a l’urbanisme de Ciutadella

Objectes curiosos de la història del temple es poden contemplar mitjançant una visita guiada

La+Catedral+de+Menorca%2C+un+edifici+troncal+a+l%27urbanisme+de+Ciutadella

El seu estil gòtic català, la seva amplitud, la seva forma de nau invertida apareixen inesperadament passejant pel carrer Major des Born de Ciutadella. Sabem que es va construir al segle XIV com església cristiana, que es va convertir en catedral a finals del segle XVIII i moltes més dades cronològiques, però quins secrets amaga aquest temple?

És un dels monuments més visitats de Menorca. Una vegada al seu interior, el que més crida l’atenció és la seva lluminositat. Però els seus vitralls s’han anat obrint durant les darreres dècades perquè en èpoques històriques fosques es va decidir tapiar-los. Les vistes del presbiteri també impressionen però ningú no s’espera el que amaga el paviment de l’altar. Un accés al soterrani deixa al descobert la cripta on hi ha enterrats els capellans. També les capelles són testimoni de la vida del temple. N’hi ha d’estil del Renaixement, barroc i neoclàssic. Totes elles amb nombrosos objectes d’art sacre, que en alguns casos es guarden a les vitrines de la sagristia, juntament amb la vestimenta dels rectors que han regit aquesta església.

Les visites guiades a la Catedral també inclouen el soterrani de Cal Bisbe que es va inaugurar abans de l’estiu per commemorar el tricentenari de la conversió de l’església de Santa Maria en la Catedral de Menorca. Uns dels objectes que criden més l’atenció són les gàrgoles antigues del temple. Orientada cap a l’est, es creu que la catedral ocupa el mateix lloc que ocupava la mesquita musulmana.

Les campanes de la Catedral avisaven el poble de molts esdeveniments. Per exemple, hi havia un so específic per avisar els pescadors del mal temps. També hi havia tocs determinats per a la mort d’un home, d’una dona o d’un infant. Tothom entenia el llenguatge de les campanes.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Ciutadella subhastarà tres carotes de Sant Joan i en rifarà altres tres

El fabioler, Sebastià Salord, fa sonar un toc de dol pels morts del coronavirus

Les exigències sanitàries i la manca d’espais dificulten les escoles d’estiu a Menorca

Ciutadella, que ha hagut de reduir la inscripció de 300 a 100 alumnes, és de moment l'únic municipi que n'obrirà,...

Col·legis i instituts reobren per fer classes presencials a grups de fins a 5 alumnes i amb mascareta

Les tutories iniciades aquesta setmana preparen els estudiants a l'aula per a la Selectivitat

Es reforça el cribratge sanitari amb 28 infermers de Creu Roja a ports i aeroports

11 d'aquests professionals actuen a Eivissa i Formentera, 9 a Mallorca i 8 a Menorca