societat

Cau el toc de queda i la limitació de reunions socials a Balears: aquestes són ara les mesures de desescalada


Cau el toc de queda i la limitació de reunions socials a les Balears després que el Tribunal Suprem l’ha anul·lat per considerar que no són proporcionals tenint en compte la situació epidemiològica en el territori. El Govern de les Illes acata així la decisió judicial tres nits abans del dia que havia previst aixecar definitivament el toc de queda. En total, han estat 222 nits amb la restricció de mobilitat nocturna que ha anat variant d’horari depenent de la situació de la pandèmia a l’Arxipèlag. Una mesura que el Govern va voler mantenir a les Illes després de l’estat d’alarma i que junt amb el País Valencià eren les úniques comunitats de l’Estat on es van poder dur a terme gràcies a l’aval dels respectius tribunals superiors de Justícia. No obstant, el toc de queda ha estat una mesura polèmica i que ha aixecat gran debat polític, que encara continuarà.

La decisió del Suprem també tomba la limitació de les reunions socials i a partir d’aquest divendres el Govern només farà “recomanacions” a la població sobre limitar el nombre de persones en les reunions socials i familiars que seran de 15 en espais a l’aire lliure i de 10 en interiors.

Amb tot, el portaveu del Govern, Iago Negueruela, ha sortit aquest dijous en una compareixença de premsa, després que l’Executiu s’ha reunit amb agents socials i també en els consells insulars i els ajuntaments per adoptar la nova situació a conseqüència de la decisió del Suprem. Negueruela ha assenyalat que el toc de queda i les limitacions socials són una qüestió de “proporcionalitat” en l’aplicació de les mesures anti-covid que el Govern va aprovar per vetlar per la seguretat dels ciutadans i per a “salvar vides”.

D’aquesta manera, l’Executiu ha avançat a aquest mateix divendres les mesures de desescalada que estaven previstes entrar en vigor diumenge. Entre aquestes, l’Executiu canvia una de les mesures amplament discutides durant la pandèmia que afecta a la restauració i és que amplia la cabuda de persones per taula en 6 persones a l’interior i de 10 en exteriors.

El Suprem no ha descartat, però, dues mesures que també afecten a la llibertat de moviment i a la de religió per tant el Govern les mantindrà. Són els controls sanitaris en ports i aeroports per l’arribada de passatgers nacionals a les Balears i els llocs de culte podran ocupar-se de nou al 100% sempre que es garanteixi el metre i mig de separació entre nuclis de convivència.

https://twitter.com/IB3noticies/status/1400498540066099201?s=20

Aquest divendres se celebrarà un Consell de Govern extraordinari ja previst per a aprovar les mesures de desescalada. L’acord es publicarà en un Butlletí Oficial de les Illes Balears extraordinari i entrarà en vigor tan bon punt sigui públic.

Els principals canvis de la relaxació de mesures:

Restauració

Es permet obrir els espais interiors en totes les Illes fins a la mitjanit, sempre respectant el que marquin les ordenances municipals respectives, amb una ocupació de fins a un 50 % de la capacitat en totes les illes. En tot cas, el màxim permès és de 150 persones. Les taules han de ser de 6 persones com a màxim a totes les Illes.

Pel que fa als exteriors, es permeten fins a 10 persones per taula en totes les illes i s’amplia l’horari també fins a la mitjanit si les ordenances municipals ho permeten. Es poden ocupar totes les taules, sempre que no se superin els 250 clients.

Platges i parcs

Els parcs infantils o espais d’ús públic a l’aire lliure similars poden estar oberts al públic, excepte entre les 22.00 i les 06.00 hores. També es pot romandre a les platges, excepte en aquest mateix horari: de 22.00 a 06.00 hores.

Vetles i enterraments

Augmenta a 120 persones en els exteriors i 50 en els interiors (sempre que no se superi el 50 % de la cabuda de l’espai) la participació en comitives per a l’enterrament o comiat per a la cremació del cos del difunt.

Altres cerimònies: bodes, batejos, comunions…

Es manté la capacitat en 50 persones en exteriors i 20 en interiors. S’autoritza el ball, sempre que es faci amb mascareta. L’horari s’ha d’ajustar al de la restauració. Es permeten fins a 120 persones en els exteriors o 50 en els interiors si tots els assistents estan vacunats o han tingut una prova d’antígens o PCR fetes just abans de l’esdeveniment.

Acadèmies de ball

Es permeten grups de fins a 25 persones (fins ara n’eren 20) simultàniament a la mateixa sala per les activitats que es duguin a terme a les acadèmies de ball,  sempre que es respecti el 50 % de la capacitat màxima.  La mascareta serà obligatòria en tot moment.

Sales d’activitats dirigides i de musculació

A les sales d’activitats dirigides es permet la presència simultània a la mateixa sala d’un grup de màxim 25 persones en el cas d’activitats de baixa intensitat o d’un grup de màxim 20 persones en el cas d’activitats d’alta intensitat (fins ara eren de 20 i 15 respectivament). En tot cas, és obligatori l‘ús de mascareta, tant per al personal monitor com per a qui du a terme l‘activitat esportiva.

La pràctica d’activitats estàtiques en sala, entre les quals s’inclouen les activitats dirigides i les sales de musculació són permeses sempre que no es superi el 75 % de la capacitat màxima (abans un 50%).

Esdeveniments esportius

En les competicions esportives s’augmenta l’aforament del  públic permès:

• En instal·lacions esportives cobertes, un 50 % de la cabuda màxima fins a un màxim de 800 persones (ara era de 600).

• En instal·lacions esportives descobertes, un 50 % de la cabuda màxima fins a un màxim de 2.000 persones (abans era 1.000).

Recordar que si se supera l’aforament màxim, s’haurà de rebre autorització prèvia per part de l’autoritat competent.

Esport no federat organitzat

Es permeten les competicions esportives per a l’esport no federat organitzat.

Cinemes i circs de carpa

Es poden ocupar 2/3 parts de les butaques, sempre que hi hagi un seient de separació entre nuclis de convivència de màxim dues persones.

Teatres, auditoris, sales de concerts i espais similars

Els teatres, auditoris i sales de concerts poden dur a terme l’activitat sempre que no superin 2/3 de la capacitat màxima autoritzada. En altres espais on es facin esdeveniments similars, es manté la capacitat permesa a 2.000 persones en exteriors i a 800 en el cas dels espais interiors. També s’ha de deixar una butaca buida entre grups de convivència, que han de ser de dos persones com a màxim. Les llotges es poden omplir al 100 %, sempre que tots els ocupants siguin un mateix nucli de convivència.

Biblioteques, arxius, museus, sales d’exposicions i monuments

La capacitat permesa s’amplia al 100 %. L’activitat grupal es permet amb 40 persones en els interiors i 75 en els exteriors.

Comerços

Mantenen la capacitat completa i el tancament del comerç no essencial s’allarga fins a les 00.00 h sempre que ho permeti l’ordenança municipal.

Establiments de joc i apostes

Poden seguir obrint fins a les 22.00 h, amb un 50 % d’ocupació. Poden tenir activitat de restauració. En tot cas, és obligatori garantir la bona ventilació de l’establiment.

Condicions per als locals d’oci infantil

L’activitat dels locals d’oci infantil s’ha de dur a terme respectant el 50 % de la capacitat màxima autoritzada de l’espai i grups de màxim 25 persones en espais interiors i 50 persones en espais exteriors

Congressos, seminaris, reunions de negoci i similars

Es permet la realització de congressos, seminaris, jornades, assemblees, trobades, reunions de negocis, conferències i esdeveniments amb 200 persones com a màxim en espais exteriors en totes les Illes i 150 persones màxim i 75 % de la capacitat màxima autoritzada de l’espai en el cas dels interiors. Es recomana dur a terme aquests esdeveniments de manera telemàtica. En espais tipus auditori hi pot haver una assistència màxima de 500 persones i un 50 % de la capacitat màxima autoritzada.

En el cas dels congressos dirigits exclusivament a professionals sanitaris, es permet la realització d’aquest tipus d’esdeveniments amb una assistència màxima de 1.000 persones i un 75 % de la capacitat màxima autoritzada de l’espai.

Centres recreatius per gent gran

Aquests centres han de seguir limitant l’ocupació al 50 % de la capacitat autoritzada però augmenta el nombre de persones per grups que poden dur a terme la seva activitat habitual: fins a 75 persones en exterior i 30 a l’interior (fins ara era de 50/20). Poden oferir servei de restauració, en les mateixes condicions que el sector.

Hotels, refugis i altres establiments turístics

Els espais comuns es poden ocupar al 50 %. S’augmenta la cabuda a les habitacions compartides fins a 10 persones sempre que no se superi el 50 % de la capacitat de l’estança. Els habitatges turístics han d’estar ocupats per un màxim de 10 persones (fins ara eren 6).

Campaments

Queden autoritzats amb una capacitat màxima d’un 50 % per tenda o 3 persones de diferents nuclis de convivència. A les escoles d’estiu que es facin en aquestes instal·lacions, es permetrà un màxim de 150 persones.

Transports

S’elimina la limitació fixada en un mínim d’un 20 % en la prestació del servei del taxi per a consells insulars i ajuntaments en el seu àmbit d’actuació.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

  1. Hernan moreno 03/06/2021

    Las discotecas hasta que hora estarán abiertas???

  2. Teo 05/06/2021

    Jo avui he estat a s,arenal quasi tot el día, i el més ridícul de tot el que he vist, ha estat sa actuació de ses “autoritats”….

    De chiste….

Cercador |


més contingut relacionat

Les famílies demanen la flexibilització de l’ús de la mascareta en els espais oberts dels col·legis

Consideren que aquesta mesura no és coherent amb la normativa de l'ús de les mascaretes en els espais exteriors públics

Una dona, ferida greu després de caure d’una alçada de 12 metres al Salt des Freu

La víctima ha estat traslladada en ambulància fins a l'Hospital Universitari de Son Espases i s'ha activat el codi Politrauma

Èxit en la primera fira de la cervesa artesana de Can Picafort

La localitat ha estat també l'espai escollit perquè els jutges tastin algunes de les cerveses que participen a la sisena...

Exitosa fira de les oportunitats a Felanitx

Els venedors que hi han participat han aprofitat per treure tot l'stock pendent de vendre a l'estiu