societat

CEAR reclama la regularització urgent de migrants

L'Oficina d'Asil té més de 100.000 sol·licituds d'asil pendents de resolució a tot l'Estat


Amb l’entrada en vigor de l’Estat d’Alarma s’ha suspès el procediment per demanar asil. El tancament de fronteres aèries i terrestres i el fre als fluxos migratoris en són els motius principals. Ja no s’obren nous expedients, però damunt la taula de l’Oficina d’Asil hi ha més de 100.000 sol·licituds pendents de resolució a tot l’Estat. Són 100.000 històries marcades a foc per la incertesa.

La portaveu de la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR), Paloma Favieres, explica que l’accés als expedients d’asil de les persones que ja tenen en tràmit les seves sol·licituds és molt complicat i alerta de les llacunes existents en la valoració de les persones en situació de vulnerabilitat, les quals requereixen d’un tractament jurídic diferenciat. “Hi ha moltes llacunes”, expressa Favieres.

Llacunes també per a les persones en situació irregular que, segons les entitats, es troben en una situació de no-dret que genera vulnerabilitats. En aquest sentit, la portaveu de CEAR apunta que la irregularitat limita l’accés a drets bàsics, com ara l’assistència sanitària universal.

La Comissió Europea recomana als Estats registrar les noves sol·licituds d’asil, però de moment, el ministeri de l’Interior no ha mogut peça. Les entitats reclamen regularitzar la situació d’aquestes persones, tant per les necessitats del mercat laboral i com per una qüestió de drets socials. Favieres considera que es fusionen dues visions: una d’utilitarista per cobrir les necessitats bàsiques del mercat laboral, i una d’altra que camina cap al reconeixement dels drets socials de les persones en situació irregular.

Amb tot, CEAR demana flexibilitzar la figura de l’arrelament social i evitar la irregularització sobrevinguda d’aquelles persones que, si queden sense feina, també perdrien el permís de residència.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

Tres noves pasteres albirades a Cabrera, eleven a 176 els migrants arribats a les costes de Balears

Aquest dimarts han arribat 13 embarcacions i ja s'iguala la xifra de tot el 2020

Recta final perquè la Funerària de Palma aconsegueixi el 100 per cent del tanatori de Bon Sosec

L'Empresa Funerària Municipal de Palma ultima les negociacions amb Funespanya que consistiria en una permuta

La central tèrmica de Maó fa una passa en matèria de descarbonització i redueix de manera important l’ús del fuel

Els motors d'aquest combustible que, fins ara, s'utilitzaven fins a 8.700 hores a l'any, passaran a funcionar només 500 hores...

El Govern prepara la documentació perquè l’Estat declari Ferreries zona catastròfica

Mentrestant, empreses i particulars continuen quantificant les conseqüències de la torrentada