cultura

Cees Nooteboom: “Menorca ha estat una inspiració essencial per a la meva obra”

L'escriptor holandès reviu la seva trajectòria literària marcada per la seva "existència nòmada" i ha fet al·lusió "als temps incerts" que es viuen en l'actualitat

Cees+Nooteboom%3A+%22Menorca+ha+estat+una+inspiraci%C3%B3+essencial+per+a+la+meva+obra%22

L’escriptor holandès Cees Nooteboom ja ha rebut el Premi Formentor de les Lletres 2020. D’aquesta manera, es dona inici a les prestigioses Converses Literàries que duraran fins diumenge. El novel·lista i poeta no ha pogut assistir a la cerimònia per mor de la pandèmia. Però s’hi ha projectat un vídeo amb el seu discurs. Noteboom, que ha residit a Menorca durant molts anys, ha lloat l’illa per ser un lloc on s’ha inspirat per escriure: “L’illa en la qual es troba Formentor és veïna de la meva illa, Menorca, que no és meva, per descomptat, encara que jo digui ‘la meva illa’, però sí que és el lloc on he escrit gran part dels meus llibres i poemes en els últims cinquanta anys. De manera que el premi que rebut és per a mi, en un cert sentit, com arribar a casa, amb el que no vull dir que se m’hagi atorgat per aquesta raó, és clar, si bé estic convençut que l’illa més petita ha estat una inspiració essencial per a la meva obra al llarg de tots aquests anys”.

Per primera vegada en la història, el públic no podrà assistir enguany presencialment a les trobades literàries. Els 850 participants, que s’hi han inscrit, les seguiran a través del web de la Fundació Formentor o també pel canal de Youtube d’IB3 Televisió.

Enguany, no obstant això, s’han adoptat “mesures d’excepció”, com han explicat des de l’organització, que han pres aquesta decisió “en virtut de les restriccions sanitàries, la prudència i el sentit comú que recomanen evitar les aglomeracions públiques” per prevenir l’expansió de la pandèmia. Per això, el limitat públic assistent ha tingut ocasió de seguir el discurs des d’una de les sales de l’hotel, on es retransmetia el senyal de la web de la Fundació Formentor, que també retransmetrà en directe les Converses Literàries de Formentor, que se celebraran entre aquest dissabte i diumenge.

Nooteboom també ha fet un al·legat al paper de les llibreries que, com ha defensat, “són per als escriptors una de les fonts d’inspiració més importants”. “Si alguna cosa ens ha demostrat la pandèmia és que el període de tancament de llibreries ha convertit als lectors i als escriptors junts en tristos orfes, cosa que ni Amazon ni internet poden ajudar, perquè no són sinó infermeres a l’hospital equivocat”, ha resolt.

El seu discurs ha finalitzat de nou amb referències als seus primers passos en el món literari: “Pens que la imatge de la meva mare absorta en la lectura d’un llibre em va conduir cap a la literatura”. “Per a enfrontar-me al món viu que m’envoltava, no estava jo molt preparat; aquest el vaig haver de descobrir pel meu compte, la qual cosa només és possible si un s’exposa a l’atzar”, ha reconegut, per a concloure amb esments a Proust, Pessoa, Kawabata, Mishim, Vigilen, Joyce i Heidegger, entre altres, que conflueixen en tot el que “havia viscut i havia viatjat”.

 

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

L’exposició ‘Treballadores’ de formigues de ferro arriba al Mercat de l’Olivar

La mostra destaca el paper de la dona a la família i la societat

Mor l’actor Sean Connery

Va botar a la fama com a James Bond i prest es va convertir en una icona mundial

Mor l’escriptor Javier Reverte als 76 anys

Especialitzat en literatura de viatges, va treballar tres dècades com a corresponsal de premsa i va assolir un gran èxit amb la Trilogía de África

El Menorca Doc Fest analitza les conseqüències de la pandèmia amb els reportatges del programa ‘Zoom’ de fons

Els ponents han debatut al voltant de l'efecte derivat de la Covid en l'àmbit sanitari, social, econòmic i humanitari