X

Cel gris i polsegós donen la benvinguda a setembre

Les Illes queden al límit de l'àrea d'influència més directa de la DANA, però s'esperen pluges en alguns moments de dissabte principalment a les Pitiüses i a la meitat sud-oest de Mallorca

31/08/2023

Cel gris i polsegós donen la benvinguda a setembre

Imatge de la Costa dels Pins./ Mateu Rigo

El Temps

Després de l’episodi de tempestes extremes que tenguérem el cap de setmana passat, aquests dies ha comandat la variabilitat, amb alguns ruixats locals, però, això sí, amb un cel molt més net de partícules i unes temperatures molt suaus, que oferien nits molt agradables, enfora de l’ambient tan feixuc que ens ha acompanyat bona part de l’estiu.

Ara, sense gaire temps per pair els moments de temps extrem que ens va deixar el temporal, es comença a despenjar un embossament d’aire fred a les capes altes de l’atmosfera, que, a diferència del que va ocórrer el cap de setmana passat, s’acabarà aïllant de la circulació general atmosfèrica formant una DANA o Depressió Aïllada en Nivells Alts, el que antigament coneixíem com a gota freda.

Les previsions sobre el destí final de la DANA han ballat durant la setmana i, si bé hi ha hagut moments en què semblava que podríem entrar dins la seva part més activa, finalment la baixa anirà a parar a les costes de Portugal inicialment, per desplaçar-se Atlàntic endins després.

Amb aquesta configuració, les Illes Balears queden al límit de la seva àrea d’influència més directa, tot i que haurem d’estar pendents de possibles pluges en alguns moments del dia de dissabte, principalment a Eivissa i Formentera i a la meitat sud-oest de Mallorca. Tot pareix indicar que diumenge les pluges, a poc a poc, anirien a la baixa.

Ara bé, el cel quedarà molt gris i polsegós durant bona part del cap de setmana i l’ambient quedarà ventós i bascós, sobretot diumenge. És a dir, que, malgrat evitar la part més dura de la DANA, no s’espera precisament un cap de setmana de sol i platja.

Pròximes jornades

Divendres, 1 de setembre. Encara veurem molt el sol, tot i que començaran a arribar niguls alts, sobretot a partir de migdia. Temperatures una mica més altes i la mar tranquil·la, però començaran a alçar-se àrees de maror a partir de la segona meitat del dia.

Dissabte, 2 de setembre. Cel molt ennigulat o tapat, amb plogudes que apareixeran primer a Eivissa i Formentera i s’estendran durant el dia a Mallorca i, de manera més anecdòtica, a Menorca. En el cas de les Pitiüses, els acumulats poden ser destacables. A causa de la presència de pols en suspensió, la pluja no serà neta. El vent, de llevant, començarà a reforçar-se i la mar se’n farà ressò; s’esperen ones de més d’1,5 metres al llevant de Mallorca i Menorca.

Diumenge, 3 de setembre. Durant el matí, algunes pluges encara seran possibles, sobretot a Eivissa i Formentera, tot i que pensam que minvaran ràpidament i quedarà un dia mig ennigulat, amb basca i vent. De fet, el vent de l’est i sud-est s’imposarà arreu i bufarà amb certa intensitat, accentuant el temporal marítim a les costes exposades. Les temperatures seran més altes.

A partir de dilluns, l’escenari més probable és el de recuperar més estones de sol, amb un ambient més càlid, que ens retornarà al punt on ho vàrem deixar abans del cap de setmana passat. L’estiu no mor mai a finals d’agost, i la setmana que ve que quedarà més clar.

31/08/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris