Preparen una gran exposició sobre la història dels cinemes a Palma per a principis del 2026
Explica Pep Matas que son pare era un gran amant del cinema. Amb només quinze anys, i a canvi d’entrar gratuïtament al cine, Joan Matas començà a pintar a mà sobre diapositives de vidre els anuncis de les estrenes cinematogràfiques que es projectaven al Modern. D’aquella curolla juvenil va emergir una empresa pionera del cinema publicitari, la centenària Publicidad Matas. “Vàrem arribar a ser l’empresa número 1 en diapositives d’anuncis. Hi va haver una època en què cada dia en sortien més de 150, en vaixell, cap a cinemes de la Península”, explica Pep Matas. La seva germana Isabel recorda com de petits, en sortir de l’escola o en èpoques de vacances, havien d’anar a ajudar a muntar diapositives. Entre els anys 30 i 50 del segle passat, a més de pel·lícules, començaren a anunciar-se negocis locals: Rádio Borne, La Menorquina, Laccao… “Eren sessions de cinema dobles i entre la pel·lícula principal i la segona es podien projectar fins a 40 anuncis!”, comenta Pep Matas. De tant en tant, per fer-ho més mengívol, es projectava un acudit: “La gent reia… i set o vuit anuncis més!”.
Tot aquest material que fins ara custodiava la família Matas ha estat cedit per un període inicial de deu anys a l’Arxiu del So i de la Imatge (ASIM), del Consell de Mallorca, per a la seva conservació, digitalització i difusió. Segons el cap de l’ASIM, Francesc Bonnín, “és un patrimoni extraordinari, un fons molt variat, vinculat a les sales d’exhibició cinematogràfiques, gairebé únic a tot l’Estat.” L’arxiu inclou més de 30.000 objectes, entre ells, diapositives il·luminades a mà, diapositives fotogràfiques i també filmets, publicitat filmada que a partir dels anys setanta es popularitzà entre els anunciants locals. Per exemple, l’anunci de Cafés Mallorca, protagonitzat per Xesc Forteza i Margaluz Díaz i enregistrat a un bar de Santa Catalina, o el del perruquer Francisco, amb models mostrant les darreres tendències en pentinats de moda. Peces originals que mostren l’evolució dels costums i gustos de la societat mallorquina al llarg del segle XX.
Per tal d’escometre les tasques que suposa una cessió com aquesta, Bonnín reclama més recursos econòmics i de personal, ja que l’actual estructura de l’Arxiu del So i de la Imatge és massa minsa. Part d’aquest material podrà visitar-se en una gran exposició sobre la història dels cinemes a Palma prevista per a principis del 2026 al centre cultural de la Misericòrdia.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu