X

Certificat covid per a aquest Nadal: quines comunitats ho demanen i per a quines activitats

Només la Comunitat de Madrid, La Rioja, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Extremadura i Astúries no ho exigeixen

10/12/2021

Certificat covid per a aquest Nadal: quines comunitats ho demanen i per a quines activitats

A dues setmanes per a Nadal, la majoria de les comunitats autònomes han implantat ja el certificat covid. Només la Comunitat de Madrid, La Rioja, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Extremadura i Astúries es resisteixen a exigir-ho.

Les comunitats que ho demanen ho fan des de l’oci nocturn fins a les visites a centres sanitaris i a restaurants, però les exigències són diferents segons els territoris.

Les autoritats consideren que la mesura impulsa la vacunació, encara que genera controvèrsia entre alguns experts.

Fins i tot el president del Govern, Pedro Sánchez, ha fet una crida a no interrompre la recuperació en el sector turístic i per a això ha fet una crida a la comunitat internacional a redefinir una “mobilitat segura”, amb el certificat covid, i a fer una “aposta rotunda per la vacunació”.

Aquesta és la guia per a saber en quins llocs no es podrà entrar sense el certificat que acrediti estar vacunat, recuperat d’una infecció per covid en els últims 6 mesos o sense haver-se realitzat un test d’antígens en les darreres 48 hores o PCR en 72.

Balears

Des del 3 de desembre, per accedir a restaurants de més de 50 places, bars de copes i celebracions amb més de mig centenar de participants s’ha de mostrar el certificat covid. Ja era necessari des d’octubre per a entrar a discoteques i residències.

Andalusia

El comitè regional d’experts ha ampliat la possibilitat d’exigir el certificat covid per a les persones que accedeixin a establiments d’hostaleria i oci nocturn. Aquesta petició, que abastaria fins al 15 de gener, haurà de ser ratificada pel Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia (TSJA) per a la seva posada en funcionament, i, de ratificar-se, s’uniria a la decisió d’exigir el certificat per a accedir a residències i hospitals, una mesura que va entrar en vigor dimarts passat.

Aragó

Des del 25 de novembre i fins al 8 de gener, es necessita tenir el passaport per a accedir a esdeveniments multitudinaris amb més de cinc-centes persones en interior i mil en exterior, i per a l’oci nocturn. No obstant això, el Tribunal Superior de Justícia d’Aragó va tombar divendres passat l’exigència de disposar d’ell per a accedir a l’hostaleria, i ara el Govern d’Aragó estudia les mesures jurídiques necessàries per a delimitar l’aplicació del document després d’aquesta decisió.

Astúries

Fins ara ho havia descartat, però, davant l’increment de casos de les últimes setmanes, el Govern asturià contempla implantar-ho. No obstant això, de moment l’Executiu preveu aprovar aquest divendres l’obligatorietat d’instal·lar de mesuradors de C02 en locals d’hostaleria i gimnasos, així com en espais on, encara que sigui possible portar tot el temps la màscara, es concentrin més de 500 persones. Aquesta mesura ja s’aplicava des d’octubre en locals d’oci nocturn, de joc i apostes, celebracions, establiments d’hostaleria i restauració i altres instal·lacions per a servei de servei d’àpats i en els casos en els quals el titular de l’activitat permeti el consum de begudes i menjars pel públic en instal·lacions esportives, cinemes, teatres, auditoris, circs de carpa, espais similars i altres recintes per a actes i espectacles culturals.

Canàries

Se suma des d’aquest divendres a les comunitats en les quals es posa en marxa el passaport covid, encara que d’una manera especial: s’ha pactat amb les principals patronals de les illes que l’amo d’un negoci o l’organitzador d’un esdeveniment obert al públic pugui voluntàriament exigir als seus clients el certificat covid i, a canvi, obtenir un règim d’aforaments i restriccions més lax (el correpondient a l’immediatament inferior al nivell d’alerta sanitària vigent a la seva illa). Això sí, a Canàries ja no es pot entrar sense el certificat, perquè el que sí ha començat ja és el cribratge als viatgers nacionals que arribin a les illes per via aèria o marítima: tots ells hauran de presentar un certificat de vacunació contra la covid-19 o d’haver superat la malaltia, o bé una prova diagnòstica negativa.

Cantàbria

A Cantàbria el passaport covid entra en vigor aquest divendres per a poder accedir a l’interior d’establiments i instal·lacions cobertes on estigui autoritzada la venda de begudes i menjars, durant un període de 40 dies. En la resolució del govern càntabre s’explica que, no obstant això, on es demani el passaport *covid s’incrementaran els aforaments permesos en un percentatge que dependrà de la situació de risc de transmissió.

Castella-la Manxa

Aquesta autonomia resisteix en el reduït grup de les quals no exigeixen el passaport *covid. En l’actualitat, les restriccions són l’ús de la màscara segons la normativa estatal, mantenir la distància de seguretat, ventilació d’interiors, extremar les mesures de neteja i desinfecció i rentada freqüent de mans.

Castella i Lleó

També la Junta de Castella i Lleó ha descartat la utilització del denominat ‘passaport *covid’ en detectar “serioses controvèrsies” en l’àmbit científic i polític sobre la seva eficàcia. Entén que dóna una “sensació de falsa seguretat” i ha optat per realitzar, en el seu lloc, una campanya de conscienciació per a evitar contagis. El Govern regional incidirà en la responsabilitat individual i col·lectiva a l’hora de mantenir la distància de seguretat, l’ús de la màscara i la ventilació.

Catalunya

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha autoritzat una pròrroga de dues setmanes, a partir d’aquest divendres, de l’exigència del certificat covid per a accedir a interiors de bars, restaurants, gimnasos i per a visitar a familiars en residències, mesura en vigor des de fa una setmana, i també per a oci nocturn i els banquets en restaurants i hotels amb pista de ball interior, vigent des d’octubre.

Ceuta

La ciutat autònoma està a l’espera de l’autorització judicial perquè sigui obligatori per a accedir a establiments amb un aforament superior a 50 persones, i mai en terrasses.

Comunitat Valenciana

Fa una setmana que és necessari tenir el passaport covid en locals d’hostaleria, restauració, oci i entreteniment, amb aforament superior a 50 persones; en locals d’activitats recreatives i d’atzar, amb servei de restauració; en esdeveniments, celebracions i festivals de música amb més de 500 persones; visites a residències i a hospitals.

Galícia

També Galícia compta amb autorització judicial per a sol·licitar el passaport covid en quatre àrees: l’oci nocturn, els albergs que vulguin usar el 100% de l’aforament, les visites als hospitals i els restaurants a l’interior, i en bars i cafeteries a partir de les 21 hores. A més, a l’interior de restaurants, bars i cafeteries només poden ajuntar-se vuit persones en una taula, i quinze en l’exterior.

Extremadura

No s’aplica el certificat covid a Extremadura ni tampoc aplicarà de moment l’Executiu regional cap mesura restrictiva d’aforaments i horaris.

La Rioja

El mateix succeeix a La Rioja, el Govern del qual segueix sense decidir-se a implantar el certificat.

Madrid

Ho descarta d’igual manera la Comunitat de Madrid, que creu que cal estudiar bé si restringir l’accés a l’hostaleria, concerts o l’oci nocturn perquè només les persones vacunades o que tinguin una prova diagnòstica negativa puguin entrar en aquests locals. “No es tracta que un cambrer o el propietari d’un restaurant es converteixi en autoritat sanitària”, sosté la seva presidenta. El Govern regional recomana realitzar-se proves d’antígens abans de les festes nadalenques i oferirà un gratuït a cada madrileny.

Múrcia

La petició del certificat covid per a accedir a bars, restaurants i celebracions es deixarà, com fins ara, a voluntat dels locals, però sí que serà obligatori per a l’oci nocturn si, finalment, el Tribunal Superior de Justícia de Múrcia (TSJ) autoritza la mesura. En cas que el tribunal autoritzi la mesura, com ja va fer al novembre, cada empresari decidirà si el demana o no per a poder augmentar l’aforament de clients a l’interior, excepte en el cas de l’oci nocturn.

Navarra

No s’han anunciat noves restriccions ni modificacions respecte al passaport covid, que s’exigeix en aquest territori per a accedir a bars especials i discoteques, restaurants amb un aforament de més de 60 comensals i per als espectacles culturals en interiors amb consumició de menjar o beguda.

País Basc

A Euskadi el passaport covid s’exigeix en l’actualitat per a entrar en establiment d’oci nocturn i locals de ball i espectacles, així com en els restaurants amb capacitat per a més de 50 comensals.

10/12/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris