Restes de medicaments, cosmètics i microplàstics procedents dels teixits acaben a les plantes processadores d'aigües residuals i passen al medi
La cafeïna, les restes de medicaments i cosmètics, els retardants de flama o microplàstics dels teixits passen a l’aigua que acaba a les depuradores i una part, torna a entrar al medi.
Per saber si són un perill per a la salut, i com passen a la cadena tròfica, arrencà la feina dels investigadors del grup de recerca en Anàlisi per Injecció en Flux i Anàlisi de Traces de Química de la UIB, en col·laboració amb investigadors del Departament de Química Analítica de la Universitat de València.
En el laboratori de la UIB han aconseguit replicar les membranes humanes i poder estudiar “in vitro” el comportament dels contaminats, explica el catedràtic de Química Analítica i investigador principal, Manel Miró. Han reproduït membranes humanes. Ara es podrà saber més fàcilment quines substàncies absorbeix el nostre cos i estudiar-ne la toxicitat.
A més de reduir la necessitat d’experimentar amb animals, les membranes sintètiques permeten anàlisis més controlades i precises. L’equip de la UIB continuarà fent feina per ampliar les substàncies d’estudi.