societat

Cinc pedres de la memòria recorden víctimes del franquisme i el nazisme a Manacor

El Govern instal·la les lloses davant les cases on visqueren aquestes persones abans de ser assassinades


Cinc pedres de la memòria recorden a partir d’avui el lloc on víctimes del franquisme i del nazisme varen viure en aquesta ciutat abans de ser assassinades. Es tracta dels noms de quatre dones i un home gravats en aquestes lloses. Les pedres no estan col·locades arran del paviment del carrer, sinó que en sobersurten uns pocs mil·límetres. L’objectiu és que les persones que hi passin per damunt, en notin el regruix, i això els servesqui per recordar les persones que un dia el feixisme va fer desaparèixer.

Una de les pedres du el nom de Margalida Jaume Vanrell, qui va ser assassinada l’estiu del 36. Era la dona d’Antoni Alomar Mas, rellotger originari de Llubí, també assassinat. Tenien la rellotgeria a l’actual plaça del Convent de Manacor, on han instal·lat la llosa en qüestió. Arran del desembarcament de Bayo al Llevant, Margalida i Antoni varen ser acusats de tenir una emissora de ràdio per fer senyes als republicans. Les seves netes, vengudes de Llucmajor, han participat avui dematí de l’acte. “No hi he duit mumare, a veure la placa, perquè està delicada de salut, però un dia que es trobi bé, la hi duré, perquè estarà contenta de veure l’homentage de la meva padrina”, ha explicat Aina Maria Garau, neta de Margalida Jaume.

Francesca Llull i Francesca Salas són altres dels dos nomes que apareixen a les pedres de la memòria, i que varen ser víctimes del franquisme. Una altra de les víctimes homenatjades és Gabriela Grimalt, qui va ser víctima de violència masclista. “Gabriela va ser assassinada dia primer de setembre del 36, d’una manera molt salvatge. Era una dona que no tenia res a veure amb la guerra, però la guerra va oferir un entorn d’impunitat a la persona que la va assassinar”, ha explicat l’historiador Antoni Tugores.

Joan Amer Vadell és l’únic home que avui ha estat homenatjat. Era manacorí, nascut l’any 1897. El 1939 s’exilià a Perpinyà, però va ser detengut i deportat al camp nazi de concentració de Dachau. L’assassinaren el 1945. Tenia 48 anys. Com que Amer és una víctima del nazisme, la seva llosa és de color d’or, mentre que les altres quatre, víctimes del franquisme, tenen el nom gravat en una pedra de color platejat.

Quan hagi acabat el projecte de les pedres de la memòria, la Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica haurà instal·lat 97 plaques perquè no s’oblidin els noms de persones víctimes del feixisme.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Els brots fan que Menorca lideri la incidència de la pandèmia a les Illes

S'han registrat 44 casos en 6 dies i hi ha 4 brots actius, però Salut diu que no hi ha...

L’inici del transport públic amb les urbanitzacions de Menorca s’endarrereix un mes

En lloc d'arrencar el primer de maig les rutes turístiques es posaran en marxa dins la primera quinzena de juny

El Consell de Menorca demana modificar la Llei de carreteres per poder ampliar la xarxa de carrils bici

Més per Menorca trasllada la petició al Parlament per tal de donar continuïtat a alguns trams i augmentar la seguretat...

Detingudes cinc persones per traficar amb cocaïna a Santa Eulària

S'han escorcollat cinc domicilis de les dues localitats, on s'han trobat 300 grams de cocaïna, més de 100.000 euros en...