X

‘Las leyes de la frontera’, del mallorquí Daniel Monzón, segona triomfadora dels Goya després d’ ‘El buen patrón’

'El Buen patrón' és la gran triomfadora de la nit, amb sis estatuetes, entre elles les de millor pel·lícula i millor director

13/02/2022

‘Las leyes de la frontera’, del mallorquí Daniel Monzón, segona triomfadora dels Goya després d’ ‘El buen patrón’

Cinc premis Goya han estat per a ‘Las leyes de la frontera‘, del mallorquí Daniel Monzón. El de millor actor revelació, per Chechu Salgado; el de vestuari, per Vinyet Escobar; el de millor direcció artística, per Balter Gallar i millor maquillatge, per a Sarai Rodríguez, Benjamín Pérez i Nacho Díaz. També el de millor guió adaptat, per Jorge Guerricaechevarría i Daniel Monzón, qui ha tengut unes paraules per a Agustí Villaronga també nominat en aquesta categoria per ‘El ventre del mar’.

La cinta de Monzón ha estat la segona amb més ‘cabezones’ com es coneix als Goya, després de la gran triomfadora de la nit: ‘El buen patrón’, que s’ha endut sis guardons. Entre ells el de millor pel·lícula, director i guió original, per Fernando León de Aranoa, i actor, per Javier Bardem.

El Goya al millor curtmetratge documental ha estat finalment per ‘Mama’. En aquesta categoria competia ‘Ulisses‘, de Joan Bover, una coproducció d’IB3.

‘El buen patrón‘ ja partia com a favorita

La 36a edició dels Premis Goya, que tenia lloc aquest dissabte 12 de febrer al Palau de les Arts de València i que se celebrava dins la ‘nova normalitat’ –amb algunes restriccions i mesures de seguretat entre els nominats i els convidats– comportava algunes novetats, com l’absència de presentadors. Així, tots els nominats als Goya 2022, acompanyants i lliuradors dels premis estaven obligats a sotmetre’s a una prova PCR i alguns havien donat positiu en Covid, per la qual cosa no han pogut acudir presencialment a la gala.

Les sis estatuetes d’ ‘El buen patrón’, la gran triomfadora, es corresponien amb les nominacions. La cinta de León de Aranoa optava a 20 estatuetes i era la més nominada en la història dels premis –l’anterior rècord l’ostentava ‘Días contados‘, d’Imanol Uribe, amb 19 candidatures–. La seguia ‘Maixabel‘, la cinta d’Icíar Bollaín protagonitzada per Luis Tosar i Blanca Portillo, amb 14 nominacions de les quals n’ha obtingut tres, entre elles la de millor actriu per Portillo. ‘Madres paralelas‘, de Pedro Almodóvar, amb vuit nominacions, no ha obtingut cap premi. La cinta opta a l’Oscar a millor actriu, Penélope Cruz, i millor banda sonora, per la partitura d’Alberto Iglesias.

13/02/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris