societat

Cinc torres de defensa d’Eivissa, en risc de desaparèixer

El cas més greu és el de Can Pere Mosson, que es va ensorrar fa dos anys per mor d'un llamp i que està pendent de reconstrucció

Cinc+torres+de+defensa+d%27Eivissa%2C+en+risc+de+desapar%C3%A8ixer

Cinc torres de defensa rurals d’Eivissa estan en perill de desaparèixer. Una d’elles és la de Can Llucs, que s’ha hagut d’apuntalar recentment. Altres pràcticament han desaparegut com la de Can Pere Mosson, que es va ensorrar fa dos anys per mor de la caiguda d’un llamp.

Eivissa té set torres de defensa costaneres i més de 50 rurals. Es van construir entre els segles XVI i XVIII i tenien una funció defensiva davant les incursions de pirates. Sobre tot eren per evitar que els fessin esclaus.

Només una de les torres és pública, la des Carregador. És l’única també que es pot visitar. La resta de les torres són privades. Una fins i tot es fa servir d’habitatge. El Consell requereix els propietaris perquè les tanquin bé i així evitar atacs al patrimoni. Cinc torres rurals estan en risc de desaparèixer. El cas més greu és el de Can Pere Mosson. La va destruir un llamp fa dos anys. Uns francesos han comprat la propietat per fer-hi un allotjament turístic i el projecte per reconstruir-la està pendent de llicència.

Una altra que està en mal estat és aquesta de Coll des Jondal. Del segle XVI, és la darrera que es va declarar be d’interès cultural. El Consell dona subvencions, però alguns propietaris es queixen dels complicats tràmits per rehabilitar patrimoni. La de Cas Orvais era la única torre rural que fins fa poc es podia visitar, però va caducar el conveni amb els propietaris, que ara el consell vol revifar.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

  1. Antoni Ferrer Abárzuza 01/11/2018

    La situació és més greu del que descriviu. I no és producte només de la deixadesa durant aquesta legislatura, la cosa ve de lluny. Hi ha torres que encara no s’han declarat BIC

    La torre de Cas Orvais, de titularitat privada, es va restaurar amb diners públics, per què no es fa el mateix amb totes?

    Ens podem permetre el luxe de perdre més elements patrimonials d’aquesta vàlua?

    Cal fer un diagnòstic de l’estat d’aquestes torres, declarar-les BIC i estudiar-les bé, també les cases en què es construiren.

Cercador |

resums any 2018


més contingut relacionat

Dos cotxes tele-dirigits de la Policia i pallasos duen l’il·lusió als infants ingressats a Son Espases

Sonrisa Médica va ajudar 60 mil nins i familiars de tot l'arxipèlag només l'any passat

Col·locats radars fixos al centre de Palma

Fins d'aquí un parell de dies no començaran a funcionar.

Detingudes 4 dones i 1 home acusats de robar en diferents supermercats de Mallorca

La policia els imputa un delicte de trencament de condemna i 5 furts per un valor aproximat de mil euros

60.000 infants hospitalitzats de les Balears atesos per Sonrisa Médica

Per primer cop, els pallassos de Sonrisa Médica arriben a famílies de Menorca i Eivissa