SOCIETAT

Cinc torres de defensa d’Eivissa, en risc de desaparèixer

El cas més greu és el de Can Pere Mosson, que es va ensorrar fa dos anys per mor d'un llamp i que està pendent de reconstrucció


Cinc torres de defensa rurals d’Eivissa estan en perill de desaparèixer. Una d’elles és la de Can Llucs, que s’ha hagut d’apuntalar recentment. Altres pràcticament han desaparegut com la de Can Pere Mosson, que es va ensorrar fa dos anys per mor de la caiguda d’un llamp.

Eivissa té set torres de defensa costaneres i més de 50 rurals. Es van construir entre els segles XVI i XVIII i tenien una funció defensiva davant les incursions de pirates. Sobre tot eren per evitar que els fessin esclaus.

Només una de les torres és pública, la des Carregador. És l’única també que es pot visitar. La resta de les torres són privades. Una fins i tot es fa servir d’habitatge. El Consell requereix els propietaris perquè les tanquin bé i així evitar atacs al patrimoni. Cinc torres rurals estan en risc de desaparèixer. El cas més greu és el de Can Pere Mosson. La va destruir un llamp fa dos anys. Uns francesos han comprat la propietat per fer-hi un allotjament turístic i el projecte per reconstruir-la està pendent de llicència.

Una altra que està en mal estat és aquesta de Coll des Jondal. Del segle XVI, és la darrera que es va declarar be d’interès cultural. El Consell dona subvencions, però alguns propietaris es queixen dels complicats tràmits per rehabilitar patrimoni. La de Cas Orvais era la única torre rural que fins fa poc es podia visitar, però va caducar el conveni amb els propietaris, que ara el consell vol revifar.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |