X
25

Afers Socials detecta que un 20% dels perceptors de la Renda Social Bàsica no complien les condicions

La consellera de Famílies i Afers Socials ha explicat que fins al juny passat no es van creuar les dades dels beneficiaris amb els registres de la Seguretat Social

10/01/2024

Afers Socials detecta que un 20%25 dels perceptors de la Renda Social Bàsica no complien les condicions

Imatge de Catalina Cirer en la roda de premsa celebrada aquest matí.

La consellera de Famílies i Afers Socials, Catalina Cirer, ha denunciat aquest dimecres deficiències en la gestió durant la passada legislatura de la renda social garantida (resoga), un subsidi que durant 2023 van cobrar indegudament una mitjana del 20% dels perceptors.

Cirer ha explicat alguns incompliments de la llei que regula aquestes ajudes autonòmiques a persones amb pocs recursos destapats per una auditoria del Govern, com el fet que fins al juny passat no es van creuar les dades dels beneficiaris amb els registres de la Seguretat Social, comprovació que va permetre descobrir un 14,7% de perceptors que estaven donats d’alta com a treballadors i no tenien dret a la resoga. Segons la consellera, aquesta revisió de les condicions dels perceptors de la resoga, unes ajudes per a persones en risc d’exclusió sense dret a l’Ingrés Mínim Vital estatal, ha fet aflorar el cobrament indegut d’uns 400.000 euros cada mes, segons l’estimació dels auditors.

Cirer ha recordat en roda de premsa aquest dimecres que va anunciar en el Parlament que el seu departament havia encarregat una auditoria sobre aquesta prestació que està duent a terme encara el servei d’Intervenció de la Conselleria d’Economia. El detonant d’aquesta revisió va ser el descens de gairebé 500 perceptors de resoga de juny a juliol de l’any passat (de 3.332 a 2.842), just quan ella i el seu equip s’acabaven de fer càrrec del departament, un fet que es va produir pel contrast dels llistats de perceptors amb les altes de la Seguretat Social.

Segons la llei, ha indicat Cirer, és obligació de l’administració autonòmica revisar cada any la resoga, en vigor des de maig de 2016, per a comprovar que els perceptors compleixen les condicions establertes i també ha de creuar les dades tant amb la Tresoreria de la Seguretat Social com amb els padrons municipals.

La consellera ha afirmat que res d’això s’ha complert de manera sistemàtica i que el seu equip sí que ho farà, amb una reestructuració del departament per a organitzar aquesta comprovació periòdica de dades. A més, es reactivarà la comissió tècnica de la resoga prevista en la llei. Quant a l’exigència del compliment de la devolució de les percepcions indegudes de la resoga, ha apuntat que es plantejarà a persones de les quals la seva situació econòmica li ho permeti.

10/01/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT