El quadern de juliol de la Fundació Gadeso 'Opinió ciutadana sobre el turisme (XVI)' parla de rècords i precarietat, a la vegada
Turistes en el centre de Palma. /EFE
17Les Illes Balears esmicolen rècords cada estiu. En els darrers sis mesos, segons les dades de Frontur, la comunitat ja ha rebut 400.000 visitants més que l’any passat. Els mateixos turistes alerten dels riscos de la massificació: no els agraden les platges amb tanta gent.
Els ciutadans balears pensen igual des de fa temps. El quadern de juliol de la Fundació Gadeso ‘Opinió ciutadana sobre el turisme (XVI)’ parla de rècords i precarietat, a la vegada. De què serveixen els rècords sense sous dignes?
Segons l’estudi, més d’un terç dels ciutadans (34%) considera que la gestió turística del govern del Pacte és igual a la del PP. I és així, perquè “els beneficis deduïts de les bones temporades turístiques, encara que han creat més llocs de feina, no han repercutit en una millora salarial ni en unes condicions contractuals més estables”. Els “desajusts” de la nova Llei turística no han ajudat. El vicepresident i conseller Biel Barceló sembla que s’ho ensumava abans de declarar al diari El Mundo que es planteja no tornar-se a presentar.
Basant-se en l’opinió de la ciutadania -“tan vàlida (o més) que la dels experts”-, Gadeso desmunta la turisme-fòbia perquè, vulguem o no, el turisme encara suposa gairebé el 40% del PIB. Amb tot, un 81% dels ciutadans demanda que el turisme no sigui l’únic motor econòmic d’unes illes cada vegada més fràgils i limitades. “Comença a inquietar als ciutadans el consum excessiu de recursos. Estem parlant d’aigua, energies, depuració d’aigües brutes, recollida i eliminació de fems…”, recull l’estudi. La saturació com a símptoma.
La insostenibilitat dels aeroports balears i l’excessiva presència de creuers i creueristes difuminen el paradís. La solució? La protecció del territori (86%) i millorar, que no crear, infraestructures.
Llegeix aquí l’informe complet ‘Opinió ciutadana sobre el turisme (XVI)’ de Gadeso