economia

Els ciutadans de les Illes Balears necessiten més de 16 anys de sou íntegre per pagar un habitatge

Els balears, amb un 3,3% d'augment dels preus al llarg del 2019, necessiten estalviar nou anys més que la mitjana nacional

Imatge d'arxiu. /EFE


Els ciutadans de les Illes Balears necessiten 16,4 anys de sou íntegre per pagar un habitatge mitjà, mínimament digne, nou anys més que la mitjana nacional, segons les dades ofertes aquest dimarts per Societat de Taxació en el seu ‘Estudi de Mercat d’Habitatge a les Illes Balears i a les Illes Canàries’, que inclou informació d’habitatge nou corresponent al segon semestre de l’any 2019 en aquestes regions.

Segons aquest informe, el preu d’un habitatge nou de tipus mitjà ha augmentat a les dues regions insulars d’Espanya, encara que per sota de la mitjana nacional. Balears, amb un 3,3% d’augment al llarg del 2019, presenta un augment molt més moderat que durant el 2018 quan registrava un increment dels preus del 5,4%.

Per part seva, a les Illes Canàries, l’habitatge s’ha encarit un 3,9% al llarg de 2019. Totes dues pujades es troben per sota de la mitjana nacional, situada en el 4,5%.

El comportament dels preus per metre quadrat en les principals ciutats de totes dues comunitats autònomes és el següent: a Balears, els preus de Palma s’han incrementat un 3,3% respecte a l’any passat, aconseguint els 2.133 euros/m².

El lloguer a les Balears, un  17% més car

El preu del lloguer de l’habitatge a les Illes Balears ha augmentat un 1,6% el gener i un 0,2% en la seva variació interanual, situant-se en els 12,39 euros/m² el primer mes de l’any 2020, segons les dades del portal immobiliari de Fotocasa. Aquest valor està un 17% per sobre de la mitjana nacional, de 10,57 euros/m² al mes.

Amb tot, aquest mes els preus de Palma han baixat un 0,5% i els d’Eivissa, un 0,2%. Calvià, per una altra banda, ha incrementat el seu valor mensual un 3,4%.

Quant al preu per metre quadrat el gener, tots els municipis sobrepassen els 10,00 euros/m² mensuals: Eivissa (18,01 euros/m²), Calvià (14,81 euros/m²) i Palma (12,17 euros/m² al mes).

A escala nacional, el preu del lloguer es va situar en els 10,57 euros per metre quadrat el gener, la qual cosa suposa un increment del 8,3% en comparació amb el mateix mes de l’any anterior.

Per comunitats autònomes, Madrid se situa al capdavant de les regions més cares per a llogar un habitatge, amb preus que ronden els 15,16 euros per metre quadrat. Per darrere, li segueixen Catalunya (14,67 euros) i el País Basc (13,46 euros).

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

El Govern negociarà un pla de desconfinament amb els agents socials

La PIMEM no veu viable reprendre la indústria i la construcció per la manca d'equips de protecció individual

L’Observatori de preus valora en un 9% la davallada respecte a la Pasqua de l’any passat

El xot és un 8,8% més barat que en la Setmana Santa de 2019 

El 76% de les reclamacions a les Illes durant l’Estat d’Alarma són per cancel.lacions i viatges

Consum rep 113 reclamacions, la majoria perquè les companyies no volen tornar els diners al passatge

La Conselleria d’Alimentació destaca la baixada del preu de xot

Baixa prop d'un 9% el preu de la carn de xot respecte a la Pasqua de l'any passat i un...