política

Les claus i els anuncis del discurs de Francina Armengol: tramvia per al 2026 i una llei de la joventut

La crisi sanitària i la recuperació econòmica vertebren el segon debat de política general de Francina Armengol

Les+claus+i+els+anuncis+del+discurs+de+Francina+Armengol%3A+tramvia+per+al+2026+i+una+llei+de+la+joventut

La presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, ha començat el segon debat de política general del Govern de les Illes d’aquesta X legislatura al Parlament afirmant que “el virus no tornarà a marcar mai més el ritme d’aquesta societat”. El primer que ha fet la Cambra ha estat mig minut de silenci en memoria de totes les víctimes de la pandèmia en aquesta comunitat, 934 persones. Aquest és el cinquè debat que afronta Armengol com a presidenta i el segon d’ençà que estam en pandèmia. Precisament, la crisi sanitària és un dels eixos sobre els quals la presidenta ret comptes per la seva gestió, tot i que bona part del seu discurs se centra en la recuperació econòmica. En concret, ha anunciat cinc grans fronts d’acció: millora dels serveis públics, fer front al repte demogràfic, adaptació al canvi climàtic, diversificar i modernitzar l’economia i reduir les desigualtats socials.


Pots mirar aquí el discurs de la presidenta Armengol

La crisi durarà dos anys

Francina Armengol ha anunciat que enguany Balears serà la comunitat que més creixerà econòmicament, amb un augment de l’11,6% del PIB en un any i d’un 12,1% l’any vinent. “Això ens permetrà en dos anys recuperar i superar la caiguda històrica que es va produir l’any passat”.

Pla de xoc contra les llistes d’espera

La presidenta ha anunciat també la reducció de les llistes d’espera un 20% anual durant dos anys. “El pla de xoc suposarà més activitat extraordinària, la pròrroga o renovació de contracte d’un miler de professionals, la mobilitat de facultatius entre hospitals per atendre cites d’especialista, la derivació de consultes i proves als hospitals amb concert singular i la derivació de pacients a la privada”, ha explicat.

Primera comunitat en pagar 855 milions en ajuts

La cap de l’Executiu ha volgut treure pit de ser la primera comunitat en pagar i transferir els 855 milions prevists en ajuts. Armengol ha compromés la darrera tanda per la pròxima setmana. Segons Armengol, els beneficiaris d’aquestes ajudes seran milers d’empreses de tots els sectors. Es tracta, d’un pla de protecció i rescat sense precents a les Illes, que, segons ha dit, mai no havien aconseguit tant de l’Estat com aquesta vegada.

Règim fiscal especial per a les Balears

Sobre el REIB, “aviat en veurem els resultats”, s’ha compromés Armengol. “Els ciutadans i les empreses han de ser tractats en igualtat de condicions amb les de la resta de l’Estat”, ha dit. “Seguirem reclamant la part fiscal del règim especial que no s’ha aprovat i seguirem empenyent, des del diàleg, perquè es desenvolupi completament l’acord aprovat”.

Repte demogràfic i augment de la desigualtat

Des de l’inici d’aquest segle, les Illes han crescut un 38,5% en població resident, el doble que el conjunt d’Espanya. “Ara hem de fer front a la pujada de la desigualtat que ha provocat la crisi sanitària”, ha dit.

Impuls dels parcs fotovoltaics

Armengol ha anunciat també nous programes d’impuls dels parcs fotovoltaics, per passar dels actuals 100 megawatts instal·lats a més de 600 l’any 2023. S’apostarà, ha dit, per parcs petits, integrats al territori i amb participació social. L’objectiu és passar del 2,5 per cent d’energia renovable, que hi havia l’any 2015; a un 25 per cent l’any 2023.

Tranvia de Son Espases al centre, i del centre a l’aeroport

La presidenta de les Illes s’ha compromés a enllaçar la plaça d’Espanya de Palma amb l’aeroport l’any 2026. Armengol ha anunciat que el Govern central s’ha compromès a finançar amb fons europeus la primera fase d’aquest projecte històric i que tendrà un cost de 250 milions d’euros. Les obres per crear la línia de tramvia entre Son Espases, Palma i l’aeroport començaran el 2023. Segons la presidenta, en la seva primera fase, aquesta insfraesctructura donarà resposta a una demanda de 15 milions de viatgers anuals.

Llei de la joventut i reservar el 15% dels pisos de protecció per als joves

Entre els grans anuncis del discurs d’Armengol, hi ha el tramvia amb l’aeroport per al 2026, un REIB “per aviat” i una llei de la joventut, per reservar als joves el 15% dels pisos de protecció oficial de cada nova promoció. En aquest sentit, “aprofitarem totes les eines que ens donin per a regular els preus dels lloguers. Perquè és indispensable”. Altrament, la meitat dels pisos tancats de grans tenidors recuperats de l’especulació seran per a joves de menys de 35 anys.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Armengol anuncia una rebaixa en els preus de la matrícula universitària

La UIB celebra l'acte d'obertura del nou curs acadèmic

Bel Busquets es presenta a les primàries de Més al Consell de Mallorca

Argumenta que la seva experiència i compromís la converteixen en "la millor candidata" per a la formació ecosobiranista

La patronal del lloguer turístic de Menorca veu extrapolable la sentència que prohibeix la zonificació de Palma

Estudien si presentar un segon recurs per frenar la normativa feta pel Consell Insular

El PIAT de Mallorca ja preveu la prohibició de lloguer turístic a plurifamiliars a Palma

Després de la sentència del TSJIB, que en tomba la prohibició que va fer Cort, el batle recorda que tanmateix...