economia

Les claus de la nova factura de la llum: els canvis i les hores més barates

Des de l'1 de juny, hi haurà tres horaris diferenciats. L'única manera d'abaixar el cost fix serà evitar les hores punta

Imatge d'arxiu.


Queden 15 dies per a l’entrada en vigor de la nova factura de la llum, l’1 de juny. El nou sistema de facturació afectarà llars i petits comerços i pimes, és a dir, la majoria dels consums domèstics, i  generalitzarà la “discriminació horària”. Les conseqüències d’aquest nou sistema de facturació dependrà de cada llar i de com s’adaptin als nous horaris. Les organitzacions de consumidors han demanat a les comercialitzadores elèctriques transparència a l’hora de traslladar les noves tarifes i han instat els usuaris que s’informin i tinguin clar en què consisteixen les novetats.

Segons les estimacions de l’OCU, els 16 milions de llars que tenien la tarifa sense discriminació horària (2.0A) podran veure una petita rebaixa en la seva factura d’uns 21,16 euros de mitjana, és a dir menys de dos euros al mes, i els 10 milions que ja tenien activada la discriminació sofriran un increment d’uns 34,47 euros.

Des de l’1 de juny hi haurà tres horaris diferenciats:

– Punta (P1): de 10-14 hores i de 18-22 hores de dilluns a divendres.

– Normal (P2): de 8-10 hores, de 14-18 hores i de 22-24 hores de dilluns a divendres.

– Vall (P3): de 0 a 8 hores els dies laborables i les 24 hores dels dissabtes, diumenges i festius nacionals.

Aquests trams horaris no coincideixen amb cap dels utilitzats fins ara per a les tarifes amb discriminació horària, segons l’OCU, que crida l’atenció dels consumidors perquè tinguin en compte aquestes 40 hores punta a la setmana, que coincideixen en gran manera amb hores de molta activitat en les llars per a menjars i sopars.

Durant aquest temps, els preus són molt més elevats que en altres moments del dia, amb el que convé estar atent per a evitar en aquest horari posar rentadores o rentavaixelles, ja que es pot estalviar si es fan en horaris més econòmics.

Aquesta serà la primera mesura d’estalvi per als consumidors, que tindran la possibilitat de contractar dues potències diferents. A partir d’ara el consumidor podrà contractar dues potències en funció del tram horari.

La potència en hora ‘vall’ (de 0 a 8, caps de setmana i festius) tindrà un preu testimonial (1,42 euros per kW contractat) per a facilitar la càrrega dels cotxes elèctrics durant la nit augmentant la potència. Aquests podran estalviar, segons els consumidors, 204 euros enfront de les antigues tarifes.

A més, la potència en hora punta també es redueix en un 16%, però en igualar-se les tarifes fins als 15 kW, es beneficiaran especialment els que tenien una potència d’entre 10 kW i 15 kW ja que pagaran un 28% menys, segons les organitzacions.

A canvi el preu del kW/hora consumit pujarà de manera important, sobretot, en el tram punta.

La nova factura reduirà l’impacte dels costos fixos (potència) i a canvi augmentarà el preu de l’energia consumida.

La conseqüència per a l’usuari serà que ara pagarà més per l’energia consumida, i encara que el compensarà en part per abaratir el terme fix, l’objectiu serà reduir el consum energètic i evitar consums en horari punta.

Una altra novetat que inclou la nova factura és informació sobre els pics de potència de l’últim any, la qual cosa permetrà als consumidors contractar la que realment necessita en cada tram horari.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

Desapareixen les associacions de consumidors: quatre en els darrers tres anys

Ara mateix només en queda una, Consubal, que tampoc les té totes per a poder continuar fent feina

Les agències de viatges de Menorca superen les vendes de vols de l’any 2019

Els menorquins inicien, amb el pont de la Constitució, un mes ple de viatges

Divergència d’opinions entre els restauradors de Mallorca el primer dia de l’obligació del passaport Covid

Mentre alguns consideren que no tenen prou mitjans per acomplir la norma, d'altres ho veuen una mesura justa i necessària...

Primer cap de setmana a Formentera amb els quiosquets de platja tancats

Davant la nova licitació, no saben si podran oferir el servei de manera continuada durant l'hivern