X

Les claus de la tornada a l’escola després de Nadal: a la cua de la vacunació i canvis en els protocols

Els menors de 12 anys només hauran de fer quarantena si hi ha cinc o més positius a classe

07/01/2022

Les claus de la tornada a l’escola després de Nadal: a la cua de la vacunació i canvis en els protocols

Després de Reis, tothom a classe, màxima presencialitat, malgrat l’esclat de contagis entre els menors i a ser la comunitat que està a cua de la vacunació. Ara mateix, només un 16,2% de la població diana infantil està vacunada contra la Covid-19. Aquestes són les claus de la tornada a l’escola després de Nadal:

◾  Màxima presencialitat. Tots els alumnes de totes les etapes educatives, sense excepcions, des d’Infantil fins a la Universitat, han de tornar a classe en règim de presencialitat a partir del pròxim 10 de gener, encara que el nombre de contagis per la Covid continuï en augment.

◾  Canvis en els protocols. Els menors de 12 anys només hauran de fer quarantena si hi ha cinc o més positius a classe, segons ha acordat avui la comissió de Salut Pública. Es segueix recomanant al professorat d’infantil i d’educació especial i especialistes de primària que duguin mascaretes FFP2. La conselleria enviarà una circular a centres i famílies per recordar-ho. També es manté l’ús de la mascareta als patis “perquè és una mesura efectiva de protecció”.

◾  A la cua de la vacunació. Balears és la comunitat que menys infants ha vacunat. Ara mateix, només un 16,2% de la població diana infantil està vacunada contra la Covid-19.

Canvien les quarantenes

Comença un nou trimestre en què es reforçarà el dispositiu de substitucions exprés per Covid-19 a Infantil i Primària amb 30 docents més -assolint-ne els 60-, segons ha confirmat el conseller d’Educació i Formació Professional, Martí March.

També hi ha canvis en les quarantenes, segons ha confirmat avui Salut Pública. Es recomana implantar quarantena a les aules quan s’hi diagnostiquin 5 casos positius de Covid-19 o es trobi afectat un 20% dels alumnes, en un període igual o inferior a 7 dies. D’aquesta manera, es passa de 2 alumnes amb diagnòstic positiu en coronavirus, com a màxim, a 5, per realitzar-la.

D’aquesta manera, el Ministeri de Salut i les comunitats autònomes han acordat en comissió incloure la recomanació que, en cas que hi hagi 4 positius confirmats a una aula, o menys del 20%, es consideraran casos esporàdics, no recomanant, així, fer quarantena.

A la llista de mesures de prevenció vigents durant el curs escolar 2021-2022, se n’afegeixen de noves:

◾  A partir de 3r d’ESO, en els casos d’alerta sanitària 3 i 4, haurà d’augmentar-se la distància entre els alumnes a les aules, sempre que sigui possible, fins a 1,5 metres.

◾  D’acord amb l’actualització en la relació de símptomes compatibles amb la Covid en funció de les noves variants, ara es tenen en compte la fatiga, la irritació de gargamella, mal de cap, molèsties musculars, secreció nasal, esternuts, lumbàlgia, suors nocturnes, nàusees, pèrdua del cabell, conjuntivitis, tos, febre i pèrdua de l’olfacte i el gust.

◾  Les famílies han de comprometre-se a no dur els infants a escola, si aquests presenten símptomes compatibles amb el coronavirus.

◾  És recomanable la presa de temperatura de qualsevol persona a la seva entrada en els centres educatius. La temperatura no pot superar els 37,5ºC. També es recomana evitar convocar reunions presencials, si és possible.

◾  Es recomana l’ús de la mascareta FFP2 o KN95 per part del professorat tutor d’infantil, educació especial, especialistes i ATE.

  Quant a les activitats extraescolars, aquelles amb pernoctacions queden prohibides durant el segon trimestre, excepte les incloses al programa Erasmus+.

Quarantenes diferents per als menors segons si estan vacunats o no?

La ministra d’Educació i Formació Professional, Pilar Alegría, ha descartat que les quarantenes tinguin una durada diferent entre els nens vacunats i els que no ho estiguin, assegurant que se’ls aplicarà “la mesura general per a tota la població”.

“El protocol és el que es ve adoptant des de l’inici del curs escolar, perquè està donant bons resultats. Hem acordat recuperar les classes presencials i la decisió sobre les quarantenes ha estat reduir-les de 10 a 7 dies”, ha afegit la titular d’Educació.

Sobre la cobertura de les baixes dels professors, ha insistit que la comunitats autònomes hi treballen des del mes de novembre i ha mostrat la seva confiança que la reducció del període de confinament rebaixarà “el temps de falta de professorat a les aules”.

Els sindicats no confien en els nous plans d’actuació establerts

Els sindicats de l’ensenyament públic havien demanat el retorn a les mesures del curs passat, perquè -afirmen- havien funcionat. És a dir: distància d’1,5 metres entre els infants, nous espais, manco alumnes dins les aules i augment del personal. Creuen que la tornada, tal com han anunciat els responsables educatius, no aporta res de nou al que ja s’havia planejat.

De fet, afirmen que alguns centres educatius no podran garantir la distància de seguretat si les classes continuen amb les mateixes ràtios. Reclamen que, si s’ha de prendre la temperatura a tots els infants, l’administració hauria de subministrar-ne el material.

Els pares recolzen la presencialitat a les escoles

Per la seva banda, des de FAPA Mallorca celebren que l’escola torni tal i com ja s’havia anunciat que ho faria. Recorden que els infants i els joves necessiten la presencialitat i relacionar-se amb els seus companys.

07/01/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT