L'arbre "per fer arrelar la cultura" és obra de qui va ser el primer director del primer institut públic de la Part Forana de Mallorca
El curs 1970 es va estrenar el primer institut d'Inca, i Lacomba en va ser el director. Durant dècades va continuar sent-ne professor.
84Els actes del cinquanta aniversari de l’IES Berenguer d’Anoia d’Inca han conclòs avui amb la inauguració d’una escultura de Joan Lacomba, qui en va ser el primer director i professor durant dècades. “Sap que la soca més s’enfila com més endins pot arrelar” és el títol de l’obra, en clara referència a La Balanguera de Joan Alcover. Està instal·lada a la zona d’accés de l’institut, i representa un arbre de sis metres d’altura, amb tres cimals diferents.
“He volgut fer aquesta escultura dedicada a aquesta temàtica, perquè fa cinquanta anys que el Berenguer d’Anoia es dedica a fer arrelar la cultura entre el jovent d’Inca i de la comarca“, ha explicat Lacomba davant un auditori compost per exalumnes del primer curs que es va fer al centre, l’any 1970-1971. També hi han assistit la presidenta del Govern, Francina Armengol; el conseller d’Educació, Martí March, i el batle d’Inca, Virgilio Moreno. Tots ells, exalumnes del centre.
Placa de l’escultura obra de Joan Lacomba
L’institut d’Inca va ser el primer centre de secundària públic de la Part Forana, en un moment en què la majoria dels centres de secundària estaven a mans de les congregacions religioses, arreu de les capitals de comarca de Mallorca.
“Tota la comunitat educativa del Berenguer estam molt contents que Joan Lacomba hagi fet aquesta escultura per commemorar el cinquanta aniversari, perquè ell en va ser el primer director, i perquè és una persona molt emblemàtica. El Berenguer va començar sent des de la seva creació un referent educatiu de la comarca d’Inca, i volem que ho continuï sent”, ha dit l’actual directora del centre, Maria Magdalena Coll.
Fotografia aèria del 1970, any de la inauguració.
“Fa cinquanta anys del Berenguer d’Anoia, fa cinquanta anys d’un emblema educatiu, perquè va ser el primer institut de la Part Forana de Mallorca”, ha dit Armengol. “La creació d’aquest centre va suposar un revulsiu per la dona, perquè va ser el primer centre públic i mixt”, ha afegit la presidenta.
L’acte ha acabat amb el cant de La Balanguera per part del duo Sembrant Veus, de què forma part la cantant Neus Salvà, fills d’una de les exalumnes del primer curs del Berenguer. Sembrant Veus és el conjunt musical guanyador del Premi Ciutat de Manacor de Música d’Autor “Guillem d’Efak”.
El duo Sembrant Veus han cantat La Balanguera.
Els cinquanta anys de l’institut varen ser el curs passat, però la pandèmia estroncà els actes de la commemoració. La celebració va sorgir per iniciativa d’un grup d’exalumnes dels primers cursos, que s’apleguen entorn del blog “50 anys institut Inca”.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular