X

Clubs de lectura, l’auge del plaer compartit

Floreixen arreu de les Illes grups per comentar novel·les de tots els gèneres, sota el guiatge d'un especialista

14/09/2023

Clubs de lectura, l’auge del plaer compartit

El setembre és un mes en què moltes de persones solen fer-se bons propòsits, com és el de llegir de manera habitual. D’un temps ençà, estan en auge els clubs de lectura, espais de trobada en què els participants comparteixen una afició comuna sota el guiatge d’un especialista. Hi ha grups genèrics, però també hi ha persones que s’ajunten per comentar novel·les d’una determinada temàtica: de ciència-ficció, d’autoficció o de literatura feminista.

Des del poble de Sant Joan, aquests dies, Fruela Fernández acaba d’enllestir la tria d’obres per al club de lectura que organitza la fundació Mallorca Literària al Museu de la Paraula d’aquest poble, i que comença dia 30 de setembre.

“Ell llibre de qualque manera treu de cada persona qüestions que no es poden compartir senzillament en un cafè o en una conversa normal. Al club de lectura els participants troben l’espai per obrir espais de la ment i de la personalitat”, explica Fernández, qui és professor del Grau de Llengua i Literatura Angleses de la UIB.

Fruela Fernández és professor del Departament de Filologia Anglesa a la UIB. Coordina el club de lectura de la Fundació Mallorca Literària, al poble de Sant Joan.

Lectures al marge de les novetats

‘Escriptures del jo’ és la línia conductora del club de lectura de la UIB, una iniciativa mensual oberta a tot el públic amb independència del seu vincle amb la universitat. “Una de les eines del club de lectura és superar les excessives novetats.

L’any passat funcionaren molt bé una sèrie de lectures que, per ventura, són considerades menors i que treballaven el jo o l’autoficció. “La iniciativa va tenir molt d’èxit i enguany hem optat per continuar aquest mateix camí”, comenta Jesús Revelles, coordinador d’aquesta iniciativa del Vicerectorat de Projecció Cultural i Universitat Oberta.

“Llegirem, per exemple, ‘Una novel·la russa’, de Carrère, que és un exemple de com aquest jo es pot observar a la literatura, com també succeeix als contes de Rodoreda”, afegeix Revelles, qui també és professor del Departament de Filologia Catalana de la UIB.

El professor del Departament de Filologia Catalana de la UIB Jesús Revelles és el guia del club de lectura de la universitat.

A la llibreria Drac Màgic de Palma fa sis anys que funciona el club de literatura feminista. A l’edició d’enguany, hi ha més d’una trentena de participants, sota el guiatge de Laia Alegret, qui és copropietària de l’establiment.

“En aquest club som totes dones, d’edats molt diverses i de professions també molt variades. Amb aquesta iniciativa, es crea molta de comunitat al voltant de la llibreria, i són moments especials de cada mes”, explica Alegret, qui afegeix: “El club feminista és molt horitzontal i cada participant condueix alguna de les sessions si hi està interessada”.

Laia Alegret, copropietària de la llibreria Drac Màgic de Palma, coordina un club de lectura feminista.

14/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris