X

Com afecta la sequera a l’agricultura de secà?

Un estudi del Grup de Recerca de Climatologia i Riscos Naturals de la UIB combina la feina de camp amb les imatges de satèl·lit

29/07/2022

Com afecta la sequera a l’agricultura de secà?

Ariadna Alfonso

El Grup de Recerca de Climatologia i Riscos Naturals de la Universitat de les Illes Balears té en marxa un estudi per saber com ha afectat, com afecta, i com podrà afectar la sequera a l’agricultura de secà. L’objectiu és conèixer la situació dels cultius que depenen estrictament de la pluja -com els cereals, les pastures o els ametllers- i veure així com s’hi podria actuar.

L’estudi combina la feina de camp amb les imatges de satèl·lit, que permeten una molt major precisió i determinació. Ho explica Miquel Grimalt, professor de geografia de la UIB. “Un pagès o una persona normal veu si una planta duu un verd malaltís o duu un bon verd. Però el satèl·lit ho veu més, perquè duu sensors i ens poden dir, a partir d’aquestes radiacions, si una planta té vitalitat o no en té”. Així es pot saber el nivell de salut de les plantes i els arbres de Mallorca.

D’aquí s’obtenen uns resultats que podran beneficiar molts agents com institucions, assegurances i, sobretot, els pagesos. Ells saben millor que ningú de la importància de conèixer bé i manejar aquestes dades.

“A Mallorca vivim de vendre un paisatge i aquest paisatge, en un 80%, és això que estam dient. També és per protegir uns ecosistemes, dels quals en depenen moltes poblacions d’animals. Hi ha una implicació directa sobre el territori”, assegura Grimalt.

Les conclusions de l’estudi es podran oferir als municipis i també a les comarques naturals.

29/07/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris