X

Com ens beneficiarà el topall fixat al preu del gas?

La mesura entrarà en vigor una vegada que es publiqui al BOE, a partir de demà, i abaratirà la factura de la llum de la majoria dels consumidors domèstics de les Illes Balears

13/05/2022

Com ens beneficiarà el topall fixat al preu del gas?

Redacció

El topall al preu del gas que es fa servir per a la producció d’electricitat farà que la factura de la llum davalli entre un 30% i un 40%. Això sí, només però, als consumidors amb tarifa regulada. A les Illes Balears, això en són la majoria. “Especialment, les persones amb manco recursos, que és a qui realment ha de beneficiar aquesta modificació de les tarifes”, ha apuntat el responsable de l’associació de consumidors Consubal, Alfonso Rodríguez.

La rebaixa no apareixerà detallada a la factura. Sí que veurem que el preu de l’energia consumida serà més barat i, per tant, ho notarem al total a pagar. La mesura no s’aplicarà amb caràcter retroactiu, sinó que començarà a ser efectiva a partir de l’endemà de la seva publicació al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). Així doncs, serà l’energia que es consumeixi a partir de llavors la que pagarem a un preu més econòmic.

El topall beneficia Espanya i Portugal. De fet, sorgeix del front comú d’ambdós països davant d’Europa per aconseguir un preu de la llum més ajustat. Una reclamació derivada de la seva singularitat energètica. “Espanya i Portugal necessiten molt de gas per produir la seva electricitat. A més, energèticament, la península Ibèrica és una espècie d’illa que només s’interconnecta amb França, però que no està dins un sistema integrat com poden estar altres països com França, Alemanya, Itàlia o altres països del centre d’Europa”, ha explicat el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava.

La tarifa màxima del preu del gas s’ha fixat en 50 MWh euros per als pròxims dotze mesos. Un temps, durant el qual, el Govern confia que s’acceleri la implantació de renovables. Energies que són  més econòmiques a l’hora de produir electricitat. Alhora, però, algunes veus, com l’associació de consumidors Consubal, continuen defensant que el que s’ha de fer per abaratir l’electricitat és excloure el gas del sistema de càlcul del preu de la llum. De fet, la patronal PIMEM, tot i que es mostra satisfeta, defensa que la mesura hauria pogut ser “més ambiciosa”.

13/05/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris