X

Com es diuen popularment a Menorca els núvols, les boires i els vents?

El filòleg i escriptor Jordi Manent i Tomàs, guanyador del I Premi Melis Pons de recerca, ha fet un recull de més de 300 noms que, des de fa moltes generacions, s'empren a l'illa per referir-se a diferents fenòmens meteorològics

21/07/2023

Com es diuen popularment a Menorca els núvols, les boires i els vents?

152

Els núvols, les boires i els vents són els que escriuen al cel quin temps farà. Però, sabeu com es diuen popularment aquests fenòmens meteorològics a Menorca? El filòleg i escriptor Jordi Manent i Tomàs, guanyador del I Premi Melis Pons de recerca, ha fet un recull de més de 300 noms que, des de fa moltes generacions, s’empren a l’illa per referir-se a diferents fenòmens meteorològics.

Poble per poble, i casa per casa… A través de converses amb persones vinculades al camp o a la mar, Jordi Manent i Tomás ha fet un recull de noms populars que fan referència als diferents nivolats, boires o vents de Menorca.

Quan el cel està completament tapat, rep el nom de “cel encapotat”. Ho diuen a Alaior, es Castell, Ciutadella, Ferreries, Fornells, Llucmaçanes, es Mercadal, es Migjorn i Sant Lluís. A Ciutadella, en canvi, diuen “nivolats, un dins un altre” i que apareixen en “es fosquet”. A Llucmaçanes lliguen el cel encapotat amb la xafogor, en el sentit que porta malestar i sensació d’ofec.

Els “caparrots” són núvols grossos i verticals, que poden ser blancs, grisos o negres. També s’anomenen “torres”. Recollit a Alaior, es Castell, Ciutadella, Ferreries, Llucmaçanes, Maó, es Mercadal, es Migjorn i Sant Lluís. A Sant Lluís també diuen que poden ser els “nivolats en creu”. De vegades neixen més ràpid i de vegades més lentament.

El “cel empedrat” són les “roquetes”, que indiquen un canvi de temps. Ho diuen a Alaior, es Castell, Ciutadella, Maó i Sant Lluís. A Sant Lluís diuen: “cel empedrat, d’aquí a tres dies estarà banyat”, però també la dita, no exempta d’ironia, “cel empedrat, eixut o banyat”. A Alaior diuen la variant “cel empedrat, en es tres dies eixut o banyat”, i a Sant Climent “cel empedrat, d’aquí a tres dies eixut o banyat”. En es Castell recorden la dita “cel empedrat, aigo en es terrat”. A Maó tenen la dita “cel empedrat, bassetes a la terra”.

Mots que, des de fa dècades, pagesos i pescadors empraven per descriure allò que estava dibuixat al cel. Formes que regien les seves collites i les seves vides, en un moment en què la predicció del temps venia dels coneixements transmesos generació rere generació.

La passió per la meteorologia li ve dels seus pares; a l’any 94 ja havia publicat el seu primer llibre sobre els noms populars d’aquests fenòmens meteorològics. Paraules que constitueixen aquest tresor encara viu, però que a poc a poc es va perdent.

A Menorca, hi ha més de 300 noms diferents per referir-se als nivolats, vents o boires. Ara bé, només fa falta mirar el cel i saber apreciar-ho.

21/07/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

  1. Paco Blazquez 24/07/2023

    Bien

  2. Paco Blazquez 24/07/2023

    Me gusta volar

EL MÉS LLEGIT