economia

Com funciona i com es poden recuperar les hores del permís retribuït

Algunes claus per entendre aquesta figura i el seu funcionament

Control policial a l'autopista de Palma a Andratx./ CATI CLADERA


El Govern central ha aprovat una nova mesura per a tractar de limitar més els moviments a Espanya davant la pandèmia del coronavirus, un permís retribuït recuperable entre el dilluns 30 de març i el dijous 9 d’abril.

Aquestes són algunes claus per a entendre aquesta figura i el seu funcionament segons la informació facilitada pel Govern i alguns experts consultats per Efe.

– Què és un permís retribuït recuperable?

Des del Govern han explicat que es tracta d’una figura nova. I ho és perquè, actualment, els permisos pagats no s’han de recuperar. “El que està plantejant el Govern és més aviat una distribució irregular de la jornada”, explica a Efe el professor de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat de València, Daniel Toscani.

– A qui afecta?

Als treballadors no essencials que encara continuessin acudint al seu lloc físic de treball.

– I a qui no?

A tots els considerats essencials, que, a l’espera de conèixer el detall del text definitiu, van des de tota la cadena de proveïment de béns de primera necessitat, al manteniment de transports públics i carreteres, forces de seguretat de l’Estat, Exèrcit, establiments sanitaris, empleades de la llar, cuidadores, serveis de telecomunicacions i informació, llum, gas, personal de neteja d’aquestes empreses, entre altres. Tampoc afecta als qui desenvolupin la seva activitat en la modalitat de teletreball, ni els qui es trobin de baixa per incapacitat temporal o permisos de maternitat o paternitat.

– Com sap un treballador si dilluns 30 de març ha d’anar a fer feina?

Segons el sindicat d’Inspectors de Treball i Seguretat Social, cada empresa ha d’estudiar si està en un dels supòsits i haurà d’informar el treballador que es troba en aquesta situació de permís retribuït recuperable sense perjudici que després l’empresa pugui optar per una altra mesura com un ERTO.

– Què passa si l’empresa ja té en marxa un ERTO?

El permís no s’aplicarà als treballadors afectats per ERTO, que ja no acudeixen al treball. En els de reducció de jornada, per la part proporcional que es continués treballant, s’haurà de donar ara un permís retribuït recuperable.

– I què ocorre amb aquest temps de treball?

No són unes vacances obligades, exposa Toscani, és una bossa d’hores que hauran de recuperar-se i no a costa de temps de vacances. La data límit per a recuperar aquests 8 dies laborals és el 31 de desembre d’enguany i s’hauran de respectar els límits que estableix l’Estatut dels Treballadors. Així, aquesta recuperació de les hores no podrà suposar l’incompliment dels períodes mínims de descans diari (12 hores entre jornada i jornada) ni setmanal (1,5 dies) ni la superació de la jornada màxima anual prevista en el conveni col·lectiu que sigui aplicable. També hauran de respectar-se els drets de conciliació de la vida personal, laboral i familiar.

– Com es pot recuperar?

El Govern ha assenyalat que hi ha “un ampli marge” perquè empreses i treballadors puguin arribar a acords però, però segons assenyala l’assessor laboral en Lefebvre Robert Gutiérrez, pot haver-hi dificultats en alguns casos tant per als treballadors com per a l’empresa. La manera de fer-ho, expliquen des del sindicat d’Inspectors de Treball, haurà de negociar-se en un termini màxim de 7 dies i l’acord que s’aconsegueixi regularà la recuperació de totes o de part de les hores de treball i recollirà el preavís mínim per als empleats, així com el termini en el qual es recuperarà. Si no hi ha acord, l’empresa notificarà la decisió.

– Es cobra el mateix salari per aquestes dues setmanes? Les empreses tenen algun estalvi en les cotitzacions?

Sí, els treballadors queden exonerats de prestar els seus serveis, però continuen cobrant el seu salari per la totalitat de la jornada habitual i tots els conceptes retributius. I les empreses han de continuar pagant totes les cotitzacions que els corresponen.

– Pot presentar una empresa un ERTO ara?

Des del Govern han assegurat que sí, però sorgeixen alguns dubtes. “Si el Govern ja t’obliga a concedir aquest ‘permís recuperable’ pot haver-hi dubtes sobre si un ERTO (que és una mesura conjuntural) queda justificat a partir d’ara”, apunta Gutiérrez. Pot ser factible, diu, continuar presentant ERTO per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de la producció “si bé els ERTO per causes de força major queden pràcticament vetats ja que no existeix el ‘fet causant’ (impossibilitat de treballar) en el qual justificar l’existència de la força major”.

– Per què s’aposta per aquesta figura?

“Obeeix a tractar de parar el devessall de ERTO per força major, evitant que es presentin nous, almenys, durant el que duri aquesta mesura”, apunta Vidal. “Dóna la sensació que s’ha volgut dotar d’un estalvi al servei estatal públic d’ocupació evitant més ERTO i més prestacions per desocupació”, exposa Gutiérrez.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Les companyies aèries de baix cost ofereixen vols a Eivissa per 22 euros

Les aerolínies enceten la seva campanya d'estiu 2020 amb ofertes agressives per captar turistes que vulguin venir a les Illes

L’aerolínia canària Binter tornarà a operar en les connexions de Balears i la península a partir de l’1 de juliol

La companyia assegura que pot garantir la seguretat dels passatgers gràcies a la implantació de protocols de prevenció i de...

Cala d’Or, tancat per manca de turistes

El 30% dels establiments hotelers de la zona esperen obrir a principis de juliol amb l'arriba de visitants

Pla pilot del Govern per fer venir turistes alemanys a final de juny

L'executiu balear contempla fer proves PCR als aeroports i confinar els turistes a l'espera dels resultats {rela}Balears podria ser al...