Accident tràgic a Menorca amb sis persones mortes, quatre d’elles menors
Decretats tres dies de dol a partir d'aquest dilluns a Maó
Científics i periodistes elaboren un document de bones pràctiques per fer front a la desinformació
“Com informar en temps d’emergència climàtica?”. Aquest és el punt de partida d’un grup de treball format per científics, institucions acadèmiques, organitzacions socials i professionals de la comunicació per millorar la manera com la informació climàtica arriba a la societat.
La iniciativa, encapçalada pel Laboratori Interdisciplinari sobre Canvi Climàtic de la UIB i el PEN Català, incideix en la necessitat de donar a conèixer les causes globals i els efectes de l’escalfament global. Una matèria complexa, sobre la qual cal “generar un debat, que a altres països està més avançat, a fi de promoure que la informació tengui en compte una sèrie de bones pràctiques periodístiques”, segons Miquel Àngel Llauger, membre de la junta del PEN Català.
Amb aquesta finalitat, s’ha consensuat un document amb 12 idees a tenir en compte a l’hora d’informar com combatre la desinformació, oferir alternatives, considerar la transversalitat de la crisi ambiental, lligar causes i efectes globals i locals, entre d’altres. “El canvi climàtic és el darrer reflex d’un sistema socioeconòmic injust i depredador, el sistema extractivista, que genera una important problemàtica social i ambiental”, sosté la professora d’Economia de la UIB i membre del LINCC Cati Torres.
També s’ha debatut sobre la necessitat que el discurs veraç i científic sigui present a les xarxes socials i canals no tradicionals per arribar als públics més joves; un col·lectiu que té sensibilitat per les temàtiques ambientals, però que sovint topa amb continguts distorsionats o desinformació a Internet, la seva principal font informativa. Segons Kike Oñate, periodista del diari Última Hora, “s’han de transmetre de forma mengívola i esperançadora els temes relacionats amb el canvi climàtic, que són molt complexos, i arribar a públics joves”.
Decretats tres dies de dol a partir d'aquest dilluns a Maó
La Guàrdia Civil roman a l'espera del que puguin aportar les autòpsies, que s'inicien aquest dilluns
Els vesins de Sant Climent, a Menorca, celebren aquest dissabte el seu patró, i ho fan recuperant una tradició que s'havia perdut, una paella gegant per a 500 persones
Va ser un dels pioners en la indústria turística a les Illes Balears i a Espanya