X

“Com més restringim el dret a la intimitat, més iguals serem tots”

La sobreexposició a xarxes socials, tant d'adults com de menors, té conseqüències

02/12/2024

“Com més restringim el dret a la intimitat, més iguals serem tots”

62

Hi ha gent que comparteix imatges habitualment a les xarxes socials o per whatsapp i altres persones que prefereixen no fer-ho. Tot plegat afecta un dret fonamental: el dret a la intimitat.

El catedràtic de Dret de la UIB Pedro Grimalt explica què comporta aquest dret: “És un àmbit en el qual tenim un conjunt d’informacions i activitats i decidim si l’altra gent pot conèixer-les o no. Encara que sigui d’allò més banal, és igual. És sagrat”.

Els qui més s’exposen, normalment, són els joves. “Per a ells val molt poc, la intimitat”, lamenta l’expert en xarxes socials Silvestre del Río, fundador d’Educando proteges. “Ells prefereixen un m’agrada, un seguidor o una visualització més d’un vídeo que mantenir la intimitat”.

I, d’altra banda, hi ha les famílies que pengen imatges dels seus fills. El 60% dels menors de 6 mesos tenen presència a xarxes. “Els menors són menors, i el deure dels adults és protegir-los. La sobreexposició a les xarxes socials dona molta informació delicada que se’ls pot girar en contra”, diu. Segons explica, més del 70% del material pedòfil comissat l’havien penjat les famílies mateixes.

A partir dels 12 anys, els menors es poden negar que els progenitors comparteixin imatges seves. Però, per això, han de considerar que són negatives per a ells. Per ara, són conductes acceptades socialment. Però tenen conseqüències. Grimalt sentencia: “Sense dret a la intimitat no hi ha lliure desenvolupament de la personalitat. I com més ho restringim, més iguals serem tots”.

02/12/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT