X

Com pot, el camp menorquí, adaptar-se a aquesta nova situació de sequera?

Les reserves hídriques de les Illes van, durant la darrera dècada, a la baixa, i pràcticament tot Balears ja està en situació de prealerta

03/02/2024

Com pot, el camp menorquí, adaptar-se a aquesta nova situació de sequera?

100

Les reserves hídriques de les Illes van, durant la darrera dècada, a la baixa. I pràcticament les Balears ja estan en situació de prealerta.

Per illes, Menorca ha baixat 8 punts en els darrers 10 anys. Ha passat de tenir les reserves al 62% a tenir-les al 54%. Eivissa és l’illa amb pitjors registres. Les reserves hídriques se situen actualment al 43%; mentre que fa 10 anys estaven al 51%. Mentrestant, Mallorca, durant la darrera dècada, ha passat de tenir les reserves al 67% a tenir-les, ara com ara, al 54%. Però no només plou manco, sinó que les pluges estan -cada vegada- pitjor distribuïdes.

Històricament el camp de Menorca estava dissenyat per drenar, per treure l’aigua i que el camp no s’embasses; però amb aquest nou context, el camp necessita aprofitar al màxim tota l’aigua de les pluges. I com pot, el camp menorquí, adaptar-se a aquesta nova situació? És el que intenta respondre la dessetena edició del Seminari d’Agricultura i Medi Ambient del GOB Menorca, que té lloc aquest cap de setmana a l’illa. Ha batut rècord de participants amb una seixantena d’inscrits.

El GOB vol donar als pagesos de l’illa eines pràctiques per saber com fer tot això de manera senzilla i amb poc cost. N’és un exemple l’agricultura sintròpica, que ja s’ha posat en marxa a altres territoris de Portugal. O l’agricultura regenerativa, que té com a objectiu: millorar el sòl, aprofitar millor l’aigua de les pluges i potenciar la biodiversitat.

Les jornades han batut rècord de participació amb una seixantena d’inscrits. La setmana que ve tendrà lloc la segona jornada a Maó.

03/02/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT