X

Com representa Hollywood el canvi climàtic?

Dues professores de la UIB estudien els discursos i els clixés més habituals en les ficcions climàtiques de les dues darreres dècades

26/12/2022

Com representa Hollywood el canvi climàtic?

Mercè Valero

Com representa el cinema de Hollywood el canvi climàtic? Quins en són els discursos, els personatges… i com ens afecta? És el que estudien Andrea Ruthven i Katarzyna Paszkiewicz, dues professores de Filologia Anglesa de la UIB, juntament amb investigadores d’altres universitats.

“El que distingeix les denominades ‘Cli-fi’ (ficcions climàtiques) de les darreres dues dècades és el fet que posen l’èmfasi en l’impacte humà del canvi climàtic“, explica Paszkiewicz. “I també en l’anomenada “violència lenta”, que té un impacte molt important, com per exemple fer ús dels cotxes o de plàstics“.

El principal clixé que han trobat en aquestes pel·lícules és que hi apareix un home científic o militar que ens ha de salvar. Un altre clixé és la solució tecnològica. “Que la tecnologia, el capital, el progrés… els mateixos relats i eines que realment ens han duit a la crisi climàtica, ens poden ajudar a combatre-la”, especifica Paszkiewicz.

Aquestes narratives ens reconforten“, conta Ruthven. “No hem de preocupar-nos perquè al final arribarà una solució que no requereix canvis profunds i sistèmics”, diu Ruthven. “Però també veim pel·lícules com WALL·E on es planteja la relació del que feim a la Terra i com podem pensar en noves maneres d’habitar el nostre món”.

“Aquestes ficcions poden ajudar a canviar la nostra actitud envers el canvi climàtic, però cal mantenir una mirada crítica“, conclou Paszkiewicz.

26/12/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris