X

Comença la Setmana Forestal Mundial

220.786 hectàrees és l'extensió forestal de les Balears, la qual cosa suposa un 44% de la superfície total insular

20/03/2023

Comença la Setmana Forestal Mundial

Ariadna Alfonso

220.786 hectàrees és l’extensió forestal de les Balears, xifra que representa el 44 % de la superfície total insular. Racons que a molts ens agrada gaudir i que tenen tota una sèrie de funcions.

Una de les més conegudes i més divulgades és la importància dels boscos com a captadors de CO2. A més, els boscos són molt més que un conjunt d’arbres i arbusts. Allà, hi viu el 65 % de la diversitat biològica del món.

Quines són les seves amenaces avui dia? Sens dubte, també pateixen el canvi climàtic. Zones que ja estan exposades a molts més mesos de calor i sequera que fa un temps. D’altra banda, després hi ha episodis meteorològics adversos que també els poden afectar; és el cas de la borrasca Juliette del febrer.

En total, se n’han vist afectades 14.167 hectàrees forestals. Oliveres i alzines són dos dels arbres més perjudicats. Per tornar als boscos la seva calma habitual, es realitzaran tota una sèrie d’actuacions com, per exemple, la reducció dels combustibles forestals en els entorns de determinats punts crítics.

Els boscos canvien i evolucionen constantment. L’activitat agrícola i ramadera, així com els incendis forestals d’origen humà, entre d’altres, n’han modificat la cobertura vegetal. És per això que té força Menut, el centre forestal que enguany compleix 90 anys. Treballa en la recerca forestal amb la finalitat de garantir la conservació genètica i la biodiversitat insular.

Aquesta setmana, els boscos reclamen la nostra atenció, però la nostra cura hauria de ser diària.

20/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris