X

Comença la tardor astronòmica: durarà 89 dies i 21 hores, fins al 22 de desembre

Durant aquest estació hi haurà un eclipsi de lluna i quatre pluges d'estels. El canvi d'hora d'hivern serà dia 29 d'octubre, quan, a les tres de la matinada, els rellotges s'endarreriran una hora

23/09/2023

Comença la tardor astronòmica: durarà 89 dies i 21 hores, fins al 22 de desembre

Imatge d'arxiu.

69

Aquest dissabte, 23 de setembre, comença la tardor astronòmica a l’hemisferi nord, concretament a les 08.50 hores. Durarà, aproximadament, 89 dies i 21 hores, fins al 22 de desembre.

Els dies s’escurcen

A partir del solstici d’estiu, els dies s’escurcen, però no ho fan a un ritme constant. Al principi ho fan lentament, de manera que és gairebé imperceptible. La pèrdua de claror s’accentua a mesura que avança l’estiu i és precisament ara, entorn de l’equinocci de tardor, quan és màxima. Del 5 de setembre al 14 d’octubre, es perden més de 2 minuts i 30 segons diaris de llum solar a la latitud de les Balears.

La segona estació més curta després de l’hivern

L’òrbita terrestre no és rodona, sinó el·líptica, amb un punt de màxima i un de mínima distància respecte del sol. La Terra passa pel més allunyat, anomenat afeli, a principi de juliol, i pel més proper, anomenat periheli, a principi de gener. La diferència entre l’un i l’altre és de 5 milions de kilòmetres.

En conseqüència, la velocitat orbital terrestre no és regular, sinó que s’accelera entorn del periheli i s’alenteix al voltant de l’afeli. És per aquest motiu que les estacions no tenen la mateixa durada. L’estiu és sempre l’estació més llarga, i l’hivern, la més curta. La primavera, la segona més llarga després de l’estiu, i la tardor, la segona més curta.

El sol surt per l’est i es pon per l’oest

Això, que sembla una obvietat, és en realitat un fet que tan sols ocorre als equinoccis. En general, el sol surt per llevant i s’amaga per ponent, però el dia de l’equinocci, tant a la tardor com a la primavera, el sol surt exactament per l’est i es pon exactament per l’oest a tots els punts de la Terra. És un bon moment per situar fàcilment, des de ca nostra o un lloc del nostre interès, els punts cardinals sense necessitat d’instruments d’orientació. A partir d’aquest moment, el sol es mourà cap al sud a l’horitzó fins al solstici d’hivern, quan assolirà el punt més meridional.

Canvi d’hora

Tot i que tant el Parlament Europeu com la Comissió Europea s’han mostrat favorables a prescindir dels canvis d’horari en un futur, a dia d’avui encara no existeix una decisió definitiva al respecte. Per tant, continua vigent el tradicional canvi d’horari del darrer diumenge d’octubre. Enguany, dia 29 d’octubre, a les tres de la matinada s’han d’endarrerir els rellotges una hora.

Un eclipsi de lluna i quatre pluges d’estels

Aquesta tardor hi haurà tres llunes plenes: el 29 de setembre, el 28 d’octubre i el 27 de novembre. Durant la d’octubre serà possible observar un eclipsi parcial. Començarà a les 21.35 h i acabarà a les 22.53, hora oficial.

També serà possible observar quatre pluges d’estels. La primera són els dracònids, amb el màxim la nit del 8 d’octubre. La segona, també dins el mes d’octubre, són els oriònids, amb el màxim dia 21. Per novembre arriben els lleònids, amb el màxim d’estels dia 17. Finalment, per desembre, es podran contemplar els gemínids, entorn de dia 14, una de les pluges més esperades pels aficionats, perquè ofereix la possibilitat de veure molts de meteors, fins i tot més que els populars perseids del mes d’agost.

23/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT