X

Comença un nou judici contra l’excúpula de Sa Nostra

Els exdirectors generals de la caixa Pere Batle i Pau Dols seuen al banc dels acusats

22/09/2024

Comença un nou judici contra l’excúpula de Sa Nostra

60

Aquest dilluns, comença a l’Audiència Nacional un nou judici per apropiació indeguda i administració deslleial, contra l’antiga cúpula de l’extinta caixa d’estalvis Sa Nostra. A la banqueta dels acusats, hi ha els exdirectors generals de la caixa Pere Batle i Pau Dols.

També figura, com a acusat, l’expresident de l’entitat Fernando Alzamora, en relació amb el finançament, entre 2006 i 2010, d’un projecte immobiliari del Grup Sotohermoso, a la província de Huelva, que hauria causat a la caixa un perjudici de 33 milions d’euros.

És la tercera vegada que Batle, Dols i Alzamora seuen a la banqueta. A l’abril de 2022, l’Audiència Nacional va absoldre, per segona vegada, els exdirectius, pel finançament d’una operació immobiliària de l’empresari Martín Gual, per desenvolupar un projecte a Son Bordoi, a Palma.

Aleshores, la Sala va atendre el recurs de l’advocat de l’Estat, en representació del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB). Va revocar la decisió inicial i va ordenar que es dictàs un sentència nova, per avaluar, de nou, tota la prova practicada.

Al juliol de 2021, l’Audiència Nacional va absoldre Batle i Dols, al subdirector Rafael Gerardo Oliver i a l’empresari Francisco Javier Collado, en entendre que no es varen aportar proves ni indicis dels presumptes delictes d’apropiació indeguda i administració deslleial que se’ls atribuïa.

Als acusats se’ls acusava de delictes continuats d’apropiació indeguda i administració deslleial, per una sèrie d’operacions amb la immobiliària Martín Gual a Palma. Emperò, l’Audiència va descartar que hi hagués intenció d’actuar en benefici propi o d’algú, amb abús de les funcions pròpies del càrrec. També va descartar que disposassin dels béns de la caixa de manera fraudulenta.

La Fiscalia Anticorrupció sostenia que l’antiga cúpula de la caixa va concedir préstecs al Grup Martín Gual, tot sabent la delicada situació de la constructora; sense tenir en compte els òrgans de govern de la caixa d’estalvis i en contra dels interessos d’aquesta.

En concret, són operacions que varen causar un perjudici econòmic, que oscil·la entre 48 i 50 milions d’euros, detectades pel FROB. L’entitat va posar cinc expedients en coneixement de la justícia, el 2015.

Per això, la Fiscalia va demanar penes per a Batle, Dols i Oliver, de quatre anys de presó. Per a Collado, va sol·licitar dos anys i sis mesos de presó.

No obstant això, l’Audiència Nacional va entendre que no va haver-hi dol perquè no es va provocar un perjudici econòmic, en allò que administraven els acusats, per la qual cosa no calia imputar-los per administració deslleial.

22/09/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT