X

Comença una collita de l’oliva que esperen que sigui “excepcional”

Calculen que colliran una quarantena de tones d'olives de taula i un milió i mig, d'olives d'oli

16/09/2023

Comença una collita de l’oliva que esperen que sigui “excepcional”

Cristina Bauzá Joy

Aquest divendres ha començat la collita d’oliva de taula a la Serra de Tramuntana i s’allargarà fins a final d’octubre. Els primers quilos ja han arribat a la Cooperativa Agrícola de Sóller, l’entitat que més oliva mallorquina rep. Arribats en aquest punt, reconeixen que hi ha una manca personal per recol·lectar-les totes. De fet, l’enginyera agrònoma de la unitat econòmica de producció, Margalida Morey, assegura que “com que és una feina especialitzada amb un mínim d’experiència -s’ha de fer de manera manual i s’ha de tenir cura de no fer malbé el producte-, es fa difícil trobar mans. La temporada turística s’ha allargat i també impedeix que se’n trobin”.

La campanya enguany coincidirà amb la de la collita de l’oliva d’oli. A causa del canvi climàtic, afirma Morey, l’oliva madura més aviat i hauran d’obrir la tafona uns 10 o 15 dies més prest del que era habitual. Ara serà a finals de setembre o principis d’octubre i no passat el pont del Pilar, com era comú.

El sector augura una bona anyada per les dues collites després de cinc temporades xereques. La darrera que va ser “excepcional” va ser la del 2017/18, i “enguany s’espera que n’hi hagi igual”, assegura l’enginyera agrònoma. Calculen que es colliran una quarantena de tones d’oliva de taula, mentre que l’any passat no varen arribar a les 4. I pel que fa a les olives per fer oli, estimen que se’n recolliran un milió i mig de tones. L’any passat no va arribar ni a una tercera part d’aquesta quantitat.

16/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris