societat

Competència multa l’exideòleg de MÉS Jaume Garau i la seva sòcia amb més de 120.000 euros per formar part d’un càrtel estatal que va manipular contractes públics durant 10 anys

El bessó del cas són els mateixos expedients del famós 'cas Contractes'

Compet%C3%A8ncia+multa+l%27exide%C3%B2leg+de+M%C3%89S+Jaume+Garau+i+la+seva+s%C3%B2cia+amb+m%C3%A9s+de+120.000+euros+per+formar+part+d%27un+c%C3%A0rtel+estatal+que+va+manipular+contractes+p%C3%BAblics+durant+10+anys

Jaume Garau en una imatge d'arxiu.


La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència ha dictat una resolució en què sanciona a l’exdirector de campanya de MÉS Jaume Garau i la seva sòcia Rocío Cortés, propietaris de Regio Plus Consulting, amb un total de més de 120.000 euros per formar part d’un càrtel estatal d’empreses de consultoria que va manipular contractacions d’administracions públiques de tot l’estat durant més d’una dècada de forma fraudulenta. La quantia de la multa té a veure directament amb la facturació del darrer any de l’empresa.

Si bé la Justícia va arxivar les acusacions contra Garau i Regio Plus Consulting per l’anomenat ‘Cas Contractes‘, ara Competència el considera un dels “impulsors” d’una xarxa estatal d’empreses que ha manipulat la contractació pública, entre d’altres, d’algunes de les licitacions que la Fiscalia i la Justícia de les Balears ja varen investigar anys enrere.

En total, Competència ha imposat ara multes per gairebé 6 milions d’euros a 22 empreses de consultoria, entre les quals figuren gegants com Deloitte, KPMG, Deloitte i PriceWaterhouseCoopers, a més de Regio Plus Consulting (33.744 euros), participada al 50% per Garau i Cortés.

A més, Competència ha sancionat amb 439.000 euros als directius d’aquestes empreses, 35.000 euros en el cas de Garau i 55.000 euros per Cortés. Regio Plus apareix com l’empresa més activa de la xarxa a la qual participava, com una de les empreses impulsores de les cobertures fraudulentes.

Competència denuncia dos càrtels diferenciats entre 2008 i 2018. Eren xarxes de col·laboració que intercanviaven informació comercial sensible i utilitzaven estratègies comunes per no competir quan participaven en licitacions per oferir serveis de consultoria sol·licitats per administracions públiques de tot l’estat: ministeris, diputacions, govern autonòmiques i ajuntaments, entre d’altres. Ara bé, Competència també adverteix: “Tampoc pot negar-se que existeixen fets dels quals podria deduir-se que algunes administracions podien haver tingut coneixement de l’existència de pràctiques contràries a la competència o, fins i tot, en algun supòsit aïllat, deduir-se que la conducta duta a terme per les empreses s’ha facilitat per part dels funcionaris encarregats del procés de contractació”.

El ‘modus operandi’ del càrtel de Jaume Garau

Normalment es tractava de contractes negociats sense publicitat, als quals les administracions conviden un nombre reduït d’empreses per presentar les seves ofertes en competència. A través de la xarxa manipulaven els contractes públics mitjançant les anomenades “ofertes de cobertura”. Una de les consultores convidades demanava a les altres que presentessin ofertes perdedores o directament que declinassin participar-hi. Amb aquesta fórmula aconseguien incrementar els preus que l’administració pagava pels seus serveis, limitaven els incentius per millorar la qualitat dels serveis i impedien la participació de competidors que no participessin en el càrtel. L’intercanvi de peticions d’ofertes de cobertura era constant i molt ágil.

Garau defensa la seva actuació

Garau ha confirmat a Ib3Notícies que recorrerà la resolució de Competència davant l’Audiència Nacional, el pròxim mes de juny. El consultor, que ja va vendre la seva part de Regio Consulting, nega irregularitats a la seva actuació. Explica que “és habitual que en feines que no necessiten adjudicar-se mitjançant concurs l’Administració demani tres pressupostos”. Garau assegura que l’únic que ell feia era presentar pressupost quan li demanaven. També aclareix que mai no va presentar pressupostos “amb sobrepreu” i assegura que “gràcies a mí, l’Administració va estalviar doblers”.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

  1. Jaume Guiscafrè Danús 14/05/2021

    Deveu voler dir “multa l’exideòleg”, o no?

Cercador |


més contingut relacionat

“Pollencins, alçau-vos!” però sense simulacre en un dia de la Patrona diferent

Per segon any consecutiu, la pandèmia ha alterat les festes de Pollença

Els pisos tutelats de Menorca presenten el percentatge més alt de treballadors no vacunats de totes les Illes

Preocupació entre els familiars dels usuaris de les residències de gent gran i de depenents, on la situació es reprodueix

Les residències són favorables a la nova normativa que les blinda per evitar l’augment de contagis covid

Un 10% dels treballadors de les residències de gent major o de persones amb discapacitat no estan vacunats, segons xifres...

Un 63% de la població diana balear té la pauta completa de vacunació contra la covid

Un 73% de la població diana té almanco una dosi dels vaccins autoritzats. I un 83% de la població major...