X

Competència suggereix liberalitzar part del control aeri de Son Sant Joan

Els controladors mantenen que la privatització perjudica el servei "tal com s'ha demostrat a Eivissa"

23/11/2018

Competència suggereix liberalitzar part del control aeri de Son Sant Joan

La Comissió Nacional de Mercats i la Competència (CNMC) proposa liberalitzar part del control aeri de Palma, tal com ja passa a Eivissa. Concretament, per a aquells professionals que s’encarreguen de les aeronaus en el moment que toquen terra. En un extens estudi dels serveis aeris a l’Estat, la CNMC reforça amb tot un seguit de dades els beneficis econòmics de privatitzar aquests professionals, ara dependents d’ENAIRE. Asseguren que la productivitat dels controladors i el cost del servei es rebaixa notablement quan passen a dependre d’una subcontracta.

Aquest estudi, però, no valora altres aspectes, com els retards que s’acumulen amb un servei privatitzat o el nombre d’incidents que es registren. En això es basa precisament el portaveu del sindicat de controladors USCA, Daniel Zamit, per rebutjar aquest model.  Recorda que el control de l’Aeroport d’Eivissa ja està liberalitzat des de 2013 i mantenen que aquest sistema “ha estat un fracàs”. Els controladors han d’assumir altres feines, com les administratives, i això perjudica l’operativitat de les torres. “Eivissa és l’aeroport que més retards i incidents acumula de totes les Balears”, recorda.

Zamit assegura que el principal problema ara del control aeri a l’Estat és la manca de professionals. ENAIRE ha convocat diversos processos selectius per destinar més personal a les torres de control. Per poder exercir, però, adverteix el portaveu d’USCA, s’ha de tenir una formació que pot costar fins a 70.000 euros, el que, recorda, tanca la porta d’aquesta professió als interessats amb manco recursos.

23/11/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris