X

Condemnat a quatre anys de presó un professor d’un col·legi de Palma per abús sexual a una menor de 16 anys

A més, el Tribunal imposa al processament la pena d'inhabilitació especial per a qualsevol professió o ofici que comporti contacte o relació amb menors per un període de nou anys

10/05/2024

Condemnat a quatre anys de presó un professor d’un col·legi de Palma per abús sexual a una menor de 16 anys

El professor acusat de grapejar el pit a una alumna, al judici a l'Audiència. \Europapress

L’Audiència Provincial de les Balears ha condemnat a quatre anys de presó un professor de Palma per un delicte d’abús sexual a menor, en declarar provat que va grapejar el pit a una alumna.

A més de la pena de presó, el Tribunal imposa al processament la pena d’inhabilitació especial per a qualsevol professió o ofici que comporti contacte o relació amb menors per un període de nou anys.

El condemnat no es podrà acostar ni comunicar-se amb la víctima durant vuit anys i l’haurà d’indemnitzar en la quantitat de 3.000 euros. La Sala també imposa al processament la pena d’inhabilitació especial per a qualsevol professió o ofici que comporti contacte o relació amb menors per un període de nou anys.

El jove té pendent un altre judici per abusos sexuals, al costat d’uns amics, a altres alumnes del centre.

Els fets del cas ara sentenciat es remunten al 20 d’abril de 2021, quan la menor, de 13 anys en aquella data, es va acostar a la pissarra per demanar un dubte al professor en relació amb la classe que tot just havia acabat. L’Audiència declara acreditat que l’acusat, un jove que ara té 26 anys, li va acariciar la mà i després el braç fins a arribar a l’altura del pit, moment en el qual li va grapejar i va rebregar un pit.

En aquest primer judici, els magistrats entenen que el professor va cometre els fets aprofitant-se d’un moment en el qual la menor es va acostar a la pissarra perquè li resolgués un dubte. El Tribunal considera que “el relat de la menor és persistent”.

La Sala condemna el professor per fer “amb coneixement un tocament no consentit de caràcter sexual”. Els magistrats assenyalen que “és cert que aquest acte va ser sorprenent, va durar pocs segons i va anar per fora de la roba”. No obstant això, la Sala apunta que “això no afecta la tipicitat, perquè continua tractant-se d’un contacte sexual intencionat no consentit que va atemptar contra la indemnitat sexual” de la menor.

“L’acusat no sols es va aprofitar de l’asimetria d’edat, sinó també de la superioritat derivada de la relació professor-alumna i de les circumstàncies derivades d’això”, raona el Tribunal.

L’acusat va negar en el judici, el març passat, la versió de la víctima. Va reconèixer que té “la mania de gesticular” a l’hora de parlar, i que a vegades pot molestar altres persones, però “d’aquí a la versió que es dona [per la víctima] hi ha una diferència substancial”. A més, va assegurar que la conversa va tenir lloc “a la pissarra en el centre de la classe” davant de la resta d’alumnes.

Durant el seu testimoni —es va reproduir una gravació en el judici–, la víctima va descartar per complet la possibilitat que hagués estat un frec accidental, explicant-li a la seva mare que el seu professor li havia “rebregat” un pit. “No sabia què fer”, va expressar. La nina va indicar que cap altre alumne va veure l’ocorregut.

La mare es va posar en contacte amb el centre, on la primera resposta va ser “que aquest al·lot era molt afectuós i que havia estat potser un malentès”, va explicar davant el Tribunal. La mare va comentar que ella mateixa va comprovar que el docent seguia a xarxes socials molts alumnes del col·legi, la qual cosa li va semblar inapropiat. Finalment, el col·legi no va renovar el contracte al professor; amb tot, el motiu oficial va ser l’incompliment de protocols covid.

La sentència no és ferma i la defensa del processament, exercida per l’advocat Pablo Juanico, té previst recórrer davant el Tribunal Superior.

Un recurs traspaperat retarda l’altre judici pendent

El professor està acusat al costat d’altres tres joves d’abusar sexualment de les antigues alumnes del docent, totes menors. No obstant això, el cas patirà un considerable retard a causa d’un recurs de la defensa que l’Audiència Provincial mai no va tramitar.

El judici queda pendent d’una prova de maduresa als acusats que de moment no té data, com tampoc hi ha calendari per a la vista oral. El fiscal Julio Cano s’havia oposat a aquest extrem perquè en ser menors de 16 anys “no poden consentir i punt, i no hi ha més qüestió”.

En aquest altre cas, la Fiscalia demana per al professor, un jove de 26 anys, una condemna de 12 anys de presó, llibertat vigilada amb obligació de participar en un programa d’educació sexual i la inhabilitació per a treballs que comportin contacte amb menors durant 15 anys.

Els altres tres acusats, de 21, 22 i 23 anys, seran jutjats amb ell. Per a dos d’ells la Fiscalia demana una condemna de deu anys i mig de presó, cadascun, i per al tercer sol·licita nou anys de presó.

10/05/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris