societat

Confinament, factor de risc per a les víctimes de violència masclista

Els telèfons d'atenció i els jutjats de violència de gènere continuen operatius durant l'Estat d'Alarma

Confinament%2C+factor+de+risc+per+a+les+v%C3%ADctimes+de+viol%C3%A8ncia+masclista

El confinament pot augmentar els riscos per a les dones que pateixen violències masclistes. Així ho alerta el Col·legi de Psicologia, que incideix en l’augment de la vulnerabilitat de les víctimes de violència de gènere, tant dones com menors, que es troben aïllades convivint a casa amb els seus agressors. Cal recordar que els telèfons d’atenció i els jutjats en violència de gènere continuen operatius durant el confinament.

“Casa” no és sempre un espai segur. Però amb el confinament decretat per l’estat d’alarma, la casa esdevé un espai de risc per a moltes dones i menors que conviuen amb els seus agressors. Segons els psicòlegs, amb l’aïllament també s’incrementa el control dels agressors cap a les víctimes. Davant la pandèmia, les institucions han reforçat els serveis d’atenció per a víctimes. L’IBDona manté l’assistència jurídica i psicològica i, a partir de la setmana que ve, habilitarà un servei de Whatsapp per a emergències. Recalquen l’especial vulnerabilitat de les dones majors de 65 anys, un col·lectiu que, segons les darreres estadístiques, tarda 15 anys a denunciar la seva situació.

Els consells insulars han adequat les cases d’acollida en cas que hi hagi casos positius de Covid-19. També s’ofereix atenció psicològica individualitzada i es reforça el telèfon d’atenció a víctimes: 971 59 82 05.

Aquesta setmana el Ministeri ha aprovat un Pla de contingència Contra la Violència de Gènere per minimitzar els riscos. S’habilitarà un sistema d’alerta instantània amb geolocalització i un xat d’assistència psicològica.

Amb tot, experts i institucions recorden que les violències masclistes són una qüestió pública i apel·len a la responsabilitat social de denunciar aquestes situacions davant qualsevol sospita.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Algaida canta des de portals i finestres per fer més bo de dur el confinament

Han entonat els versos d'Es Camió d'Algaida, de Llorença Capellà

La pesta de 1820 al Llevant de Mallorca, exemple històric de confinament

Amb més de 2.400 morts, es considera el darrer gran brot de la malaltia a Europa

Setmana 3 de l’estat d’alarma: ja es veu la llum al final del túnel

Encara que s'allarga l'aïllament, ara és un gran moment per aturar, respirar, gaudir de la pausa i del silenci. Un...

Xefs reconeguts de les Balears reivindiquen el consum dels productes locals en temps de coronavirus

L'estrella Michelin, Maca de Castro, reparteix fruites i verdures del seu hort durant el confinament