El Govern espanyol assegura que "no se suspèn l'autonomia ni l'autogovern" català
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en roda de premsa posterior al Consell de Ministres Extraordinari. /EFE
29El 155 passa el primer tràmit. El Consell de Ministres Extraordinari ha acordat aquest dissabte proposar el cessament del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i tot el seu Govern, i la convocatòria d’eleccions autonòmiques en un període màxim de sis mesos. Amb tot, el president de l’Executiu, Mariano Rajoy, ha assegurat que “no se suspèn l’autonomia ni l’autogovern” de Catalunya, però “les funcions que abans tenia la Generalitat ara passen a tenir-les els nous gestors”.
Les decisions preses avui es tradueixen també en el fet que el Govern de Rajoy agafarà, si ho aprova el Senat, el control de la televisió pública TV3 i dels Mossos. “Les funcions que abans tenia la Generalitat ara passen a tenir-les els nous gestors”, ha reiterat als periodistes el president espanyol.
El Govern central ha aplicat aquest dissabte l’article 155 de la Constitució a Catalunya, per primera vegada en democràcia, amb una sèrie de mesures que ha pactat amb PSOE i Ciutadans que cerquen “restaurar la legalitat i recuperar la convivència”.
Llegeix aquí el text íntegre de l’acord del Consell de Ministres sobre l’aplicació del 155
“L’article 155 només es pot paralitzar si el Senat no l’aprova. Les mesures han estat acordades amb el Partit Socialista i Ciutadans“, ha dit en roda de premsa Rajoy, que ha afegit que la seva intenció no era aplicar aquest article, però que s’ha d’activar amb l’objectiu de “tornar a la legalitat”, recuperar la “convivència”, continuar amb la “recuperació econòmica”, i amb la finalitat de celebrar eleccions “en situació de normalitat”.
Pel que fa al Parlament, “per garantir que respecti l’Estatut”, l’executiu espanyol ha aclarit que Carme Forcadell no podrà proposar un candidat a la presidència de la Generalitat i tampoc es podran fer debats d’investidura.
El Govern espanyol ha difós aquest mateix dissabte un document en el qual exposa els motius jurídics, segons el seu entendre, per activar l’article 155 de la Constitució. L’aplicació es justifica, segons el Govern, per la desobediència de la Generalitat a les obligacions que li imposa la llei i pel fet que les seves actuacions “atemptin greument” a l’interès general d’Espanya. Els gran arguments són: desobediència, interès general i neutralitat.
PDF: Els motius jurídics per activar l’article 155 de la Constitució
El document assegura que “una Catalunya independent s’empobriria un 30%”.
El ple del Senat aprovarà divendres 27 d’octubre les mesures acordades aquest dissabte pel Govern per tal de frenar el desafiament independentista de Catalunya. Els objectius anunciats per Mariano Rajoy requereixen el suport de la majoria absoluta de la Cambra alta.
Més informació:
Què és l’article 155 de la Constitució i com s’aplica?
El rei Felip VI: Espanya s’enfronta a “un intent de secessió inacceptable”
El govern espanyol recula i no confirma si les eleccions a Catalunya serien al gener
Miquel Ensenyat demana que el Parlament decideixi el vot dels senadors Antich i Bauzà pel 155
Segons fonts de la Guàrdia Civil, el succés ha ocorregut a les 17.45 hores en un establiment de menjar tradicional molt conegut
El succés, segons la informació del SAMU, ha tengut lloc aquest dilluns matí
Es tracta d'un britànic de 40 anys