X

Consum i l’OCU recorden que la cancel·lació d’un vol per vaga pot donar dret a compensació econòmica

Depèn de l'antelació amb què s'hagi avisat de l'anul·lació i de les alternatives de viatge ofertes

25/05/2023

Consum i l’OCU recorden que la cancel·lació d’un vol per vaga pot donar dret a compensació econòmica

Redacció

Tant l’Organització de Consumidors i Usuaris i com la Direcció General de Consum de les Balears coincideixen que la convocatòria de vaga pel personal d’una aerolínia que obligui a cancel·lar qualcuna de les seves operacions, no entra en les circumstàncies extraordinàries que eximeixen les companyies de compensar el passatger. Això, sempre que no n’hagin avisat amb l’antelació establerta per la normativa i no s’hagi facilitat una alternativa de viatge en les circumstàncies establertes per llei. Els detalls de cada cas i l’oportunitat de beneficiar-se que se’t compensi amb entre 125 i 600 euros segons els casos, a més del reemborsament del bitllet i altres cobertures logístiques com els tiquets de menjar i beure, es poden consultar a les seves pàgines web i a la de l’Agència Espanyola de Seguretat Aèria (AESA), que és l’entitat competent per sancionar-les en cas d’incompliment i en què s’ha de fer la reclamació si les empreses fan cas omís del reclamat o incompleixen les condicions de resposta.

Mentrestant, el director general de Consum del GOIB, Félix Alonso, sosté que, “normalment”, les companyies són “receptives” a les queixes i responen “aviat”. El portaveu de l’OCU, Kepa Loizaga parla de la normalitat de sobrepassar el termini en què estan obligades a prendre mesures: “La legislació és positiva i millorable, però no és pràctica; costa de veure que les companyies compleixin amb l’obligació d’actuar dins els set dies posteriors al motiu de la reclamació. I si el procediment de reclamació a través d’Aesa dura un any o més, no és flexible ni pràctic”, diu Loizaga.

Tant en el cas de cancel·lació com de sortida endarrerida del vol, l’aerolínia està sempre obligada a informar el passatger dels drets que l’emparen. A partir d’un nombre determinat d’hores i quilòmetres de distància del trajecte, assisteix també el dret a rebre atenció en termes de menjar, beure, comunicar-se amb familiars o ocupadors; així com transport i allotjament a un establiment hoteler. Igualment, la companyia aèria està obligada a cercar l’alternativa de transport més ràpida.

“Sovint ens trobam que les companyies donen llargues, no recullen les queixes, i s’ha d’esperar a arribar als jutjats perquè tornin els doblers. Hem dut accions col·lectives contra Ryanair; quan s’ha arribat al jutjat ha compensat les reclamacions de més de 600 persones. Les companyies juguen amb aquests doblers i amb el temps i, sobretot, amb el fet que els consumidors ens avorrim i, a mig camí, deixem de reclamar els nostres drets”, amplia l’OCU.

En aquests moments, hi ha dues vagues entre el col·lectiu dels pilots; una, a la companyia Air Nostrum; i l’altre, a Air Europa. A més, les vagues generals a França també estan causant problemes a l’espai aeri.

25/05/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris