X

Continua encès el debat sobre les mascaretes i quarantenes

El Congrés va donar ahir el vistiplau al decret llei que contempla l'obligatorietat del seu ús en l'exterior

02/02/2022

Continua encès el debat sobre les mascaretes i quarantenes

Imatge d'arxiu.

El Ministeri de Sanitat i els responsables de les comunitats es reuneixen aquest dimecres amb una sisena ona en reculada, nous casos de l’òmicron sigil·losa, i diversos debats reoberts: la relaxació de l’ús de les màscares en exteriors i la reducció de les quarantenes.

La setmana passada diverses comunitats van donar per doblegat el pic de la sisena ona, un fet que ha confirmat aquest dimarts la ministra de Sanitat, Carolina Darias: “Hem doblegat la corba d’aquesta ona” i Espanya es troba “en fase de descens”.

Davant aquesta situació, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Galícia i Madrid s’han pronunciat a favor d’anar retirant l’ús de les màscares en exteriors com que no són necessàries davant el descens de contagis de l’última setmana, una mesura que, la majoria, creu que hauria de ser abordada per la Comissió de Salut Pública.

Sanitat i consellers autonòmics podrien obrir aquest debat tan sols un dia després que el Congrés donés el vistiplau al decret llei que contempla l’obligatorietat del seu ús en l’exterior, aprovat abans de Nadal en plena expansió de la sisena ona.

En aquest debat en el Congrés, Darias admetia que l’ús de les màscares en exteriors “és una mesura estrictament temporal” i el seu ús “està més prop de tornar a modular-se”.

El president de la Junta de Castella i Lleó i candidat del PP a la reelecció, Alfonso Fernández Mañueco, manifestava a “títol personal” que “ja va sent hora” que, amb els informes tècnics que siguin necessaris, anar retirant l’ús de la màscara en exteriors.

Segons Mañueco, la seva posició es basa en el que li traslladen els tècnics de la Conselleria de Sanitat, per la qual cosa va demandar que aquesta qüestió fos abordada de nou en el Consell Interterritorial.

L’eliminació de les màscares en exterior és secundada també pels governs de Madrid, Galícia i Castella-la Manxa, que també creu que és el moment que Sanitat i les autonomies tornin a abordar una nova reducció de les quarantenes en cas de contagis.

Castella-La Manxa aposta pel model adoptat a Sud-àfrica per a la reducció de les quarantenes, on s’ha eliminat per als asimptomàtics i s’ha deixat en tres dies per a les persones que tenen símptomes.

Catalunya s’ha compromès ja a aixecar les quarantenes a les escoles quan hi hagi algun cas de coronavirus abans que finalitzi el mes de febrer, independentment de si aconsegueix el consens amb la resta de comunitats autònomes i el Govern.

“És un tema que encara està absolutament immadur. Hem de ser molt conscients de la situació en la qual estem d’incidència”, assegurava la ministra després de la seva compareixença en el Consell Interterritorial de la setmana passada, encara que la gestió de la pandèmia evoluciona segons varien els indicadors epidemiològics.

Aquests són els que estudiarà avui aquest organisme, que també se celebra quan s’han conegut els últims casos de la subvariant coneguda com a òmicron sigil·losa, i que s’ha estès per nombrosos països com el Regne Unit i Dinamarca.

Ahir van ser confirmats els dos primers casos a Cantàbria, i també a Andalusia en el si d’una família que havia viatjat a Suècia recentment. Aquests positius se sumen als cinc detectats la setmana passada a Astúries, Madrid, Catalunya i Balears.

02/02/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris