X

Continuen sent les dones les que deixen de treballar per fer les feines de la casa

Amb tot, un estudi de la Fundació La Caixa mostra que la flexibilitat laboral ha reduït tres hores la bretxa de les feines no remunerades entre homes i dones

23/03/2023

Continuen sent les dones les que deixen de treballar per fer les feines de la casa

Redacció

Prop del 80 % de les persones que es declaren inactives laboralment a les Balears per fer tasques de la llar són dones. Són les darreres dades de l’Enquesta de Població Activa. Avui, Dia nacional de la conciliació i la corresponsabilitat, els sindicats recorden que encara queda molta feina per fer per reduir aquesta desigualtat. Apel·len a un canvi en la mentalitat col·lectiva, però també més facilitats per part de les empreses.

Segons un estudi publicat recentment per la Fundació La Caixa, després de la pandèmia, la bretxa de les feines no remunerades entre homes i dones s’ha reduït tres hores. Per exemple, ara ells dediquen, de mitjana, 19 hores a la cura de menors, i elles, 30. Un dels motius és la flexibilització laboral. Amb tot, és una dada que la secretària de Polítiques públiques de Comissions Obreres, Eva Cerdeiriña s’ho agafa amb precaució: “No sabem si és una tendència que es consolidarà i evolucionarà i, en qualsevol cas, dependrà de l’organització de la feina i les mesures per facilitar la conciliació i la corresponsabilitat”.

Per facilitar aquesta conciliació els horabaixes, enguany el Govern preveu que s’obrin nous serveis de ludoteca i reforç escolar als municipis. El finançament, amb una partida de dos milions d’euros, anirà a càrrec del ministeri d’Igualtat.

Dilluns es va confirmar el repartiment d’aquests fons estatals i, segons Miquel Àngel Coll, director general de Coordinació, Relacions amb el Parlament, Drets i Diversitat, els pròxims dies es preveu crear la convocatòria perquè els municipis se’n puguin beneficiar.

La mesura forma part del Pla de Conciliació i Corresponsabilitat del 2021 al 2024, que també inclou ajuts a les empreses per crear oficines d’igualtat, l’increment de les ajudes a la dependència o l’increment de les ajudes menjador.

Coll recorda que el 70% de reduccions de jornada per fer-se càrrec dels fills les demanen les mares.

23/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris