X

Corns i nacres: demanen ajuda ciutadana per investigar aquestes espècies amenaçades

Submarinistes i pescadors permeten conèixer millor la distribució d'aquests animals i ajuden a protegir-los

10/07/2024

Corns i nacres: demanen ajuda ciutadana per investigar aquestes espècies amenaçades

140

En altre temps abundants, ara, la nacra i el corn estan amenaçats i Medi Natural demana la col·laboració de pescadors, navegants i submarinistes per recollir informació d’aquestes espècies. L’actuació forma part del projecte ARES II i hi col·laboren SEO/BirdLife, SOLDECOCOS i el GEN-GOB.

La nacra o enclotxa (Pinna Nobilis) és el mol·lusc més gros de la Mediterrània i patí una mortandat massiva, per un patogen, l’any 2017, que acabà amb el 99% de l’espècie. Del Centre Oceanogràfic de les Balears col·laboren en el projecte de cria en captivitat “encara no s’ha pobut completar el cicle de l’espècie” explica la investigadora Maite Vázquez. També supervisen els santuaris naturals de nacra, a la mar Menor i el Delta de l’Ebre. Vázquez no descarta la reintroducció en un futur. De moment, tenen cura de les 5 nacres vives de què es té constància a la mar de les Balears “seguim tenint observacions i se seeixen detecant exemplars. Si hi ha possibilitats de trobar nacres vives a les Balears“.  Per això, les cites aportades per ciutadans, a plataformes com Observadors de la Mar, són valuoses.

A més, Xisco Sobrado, col·laborador d’ARES II i membre de GEN/GOB explica que, recentment s’han recollit desenes de cites de corn (Charonia lampas), “una espècie prou desconeguda” que permeten anar elaborant un mapa de distribució. De moment, n’han localitzat, sobretot, al Sud de Menorca, el Nord de Mallroca i la costa de Sóller.

Si algú observa cap exemplar de corn o de nacra, ho pot comunicar al Servei de Protecció d’Espècies, al correu electrònic especies@dgmedinatural.caib.es, el telèfon 971 17 65 86 o per WhatsApp al 606 87 52 44.

10/07/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT