economia

Coronavirus: el sector turístic preocupat per Pasqua, però optimista per l’estiu

Els hotelers, pendents de les reserves per decidir si mantenen l'obertura d'hotels a l'abril


Una de les preocupacions en el sector turístic és la Setmana Santa, que tradicionalment dona el sus a la temporada a bona part de la planta hotelera. Segons els dos sindicats majoritaris a les Balears, ara mateix, només una cadena hotelera retardarà la incorporació de fixos discontinus als seus llocs de feina a causa de les cancel·lacions que la por al coronavirus provoca.

Els agents socials reclamen, sobretot, no caure en l’alarmisme i deixar clar que la situació a les illes és de normalitat. Al·leguen que el sistema sanitari espanyol dona totes les garanties als afectats i que la incidència del virus a l’arxipèlag és mínima, tot i que aquest tema -admeten- canvia dia a dia. Per això, els hotelers -expliquen les organitzacions sindicals- prendran decisions en funció de les reserves de turistes.

“És cert que ja es veuen i se sent que en funció de les reserves que hi hagi per Setmana Santa, els hotels obriran més prest o una mica més tard” assegura la secretària de la Federació de Serveis de Comissions Obreres, Silvia Montejano. I el secretari general de la UGT, Alejandro Texías, afegeix que “alguna companyia retarda la crida als fixos discontinus” però el conveni d’hostaleria ja preveu situacions d’aquest tipus que poden dur a un retard de màxim 30 dies en la incorporació d’aquests treballadors. Això, sempre que es compleixi la mitjana de cotització garantida (que a les illes estan majoritàriament en els 6 mesos) perquè els treballadors puguin cobrar les prestacions. Hi ha molta preocupació per aquest tema -admet Texías- però s’ha d’estar tranquil i no alarmar-se”.

També el president de PIMEM, Jordi Mora, reclama no crear alarmismes i pensa que el “last minute”, les reserves de darrera hora, condicionaran la marxa de la Setmana Santa, en què no es descarta manco hotels oberts dels previstos, però no una situació generalitzada. La setmana Santa quedarà tocada de manera general pel coronavirus, afirma Mora, “perquè hi ha un perfil de consumidor que pot estar sense vacances per Pasqua. Ara bé, que 500 milions d’europeus es quedin sense vacances d’estiu al 2020, jo no m’ho crec. I més -afegeix- quan aquest virus està ja per 100 països”.

L’altra gran patronal reconeix que el coronavirus és una amenaça per a l’economia, a la llum de l’efecte que està tenint en les borses, per exemple. La presidenta de CAEB, Carmen Planas, reclama que les administracions siguin més sensibles a les demandes empresarials i “apostin per mesures específiques i concretes, com pot ser ajudes a l’ajornament de pagament d’impostos i cotitzacions socials”.

Els agents socials no es volen avançar a un escenari de possibles mesures de contenció extraordinàries a les illes, però en cas que es produeixin, UGT reclama que el govern compti amb un fons econòmic perquè ni empreses ni treballadors en rebin l’impacte principal.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

‘Palma XXI’ fomenta les compres a les botigues locals amb un mapa de ‘Comerç Obert’

Demanen col·laboració ciutadana per actualitzar el llistat de negocis que estan oberts durant l'estat d'alarma

Calviño llença un missatge de tranquil·litat als autònoms

Deixa la porta oberta perquè sol·licitin la devolució de la quota

Dos autònoms no saben fins quan aguantaran

Darrer dia de mes i els autònoms han hagut d'abonar les seves quotes

Subsidi de 439 euros per als treballadors temporals acomiadats

Les empleades de la llar també podran cobrar un subsidi d'atur temporal